27-05-2019

Najhladniji maj od 1992. godine, kiša sve do 6. juna

Proljeće je izgleda kod nas poprilično zakasnilo, pa kišobrane slobodno pripremite, jer ćemo se sa kišom i pljuskovima družiti čak do 6. juna.

Najhladniji maj od 1992. godine, kiša sve do 6. juna | Radio Televizija Budva

Meteorolog Branko Micev za CdM predviđa da će se nestabilno i promjenljivo vrijeme sa kišom zadržati narednih 10 dana.

On je takođe kazao da je ovaj maj u Podgorici najhladniji od 1992. godine, a da je prosječna temperatura bila svega 22 stepena, što je neuobičajeno za proljeće u glavnom gradu.

“Temperature u maju ’92. godine nijesu prelazile preko 20 stepeni. U Podgorici je tokom maja palo 164 litra kiše, što je oko 80 procenata više padavina nego što je prosjek za maj. U Herceg Novom je, na primjer, palo 266 litara”, dodao je on.

I narednih dana nas očekuje nestabilno vrijeme. Sjutra i preksjutra se takođe očekuje kiša, povremeni pljuskovi praćeni grmljavinom, dok će na sjeveru duvati i jak vjetar.

Ipak, od petka se predviđa osjetno manje padavina i duži periodi suvog vremena, a temperatura će biti u blagom u porastu.

“Od nedjelje 2. juna pa sve do 6. juna očekuju nas nestabilne vremenske prilike sa svakodnevnom i učestalom pojavom kiše. Temperatura će biti u blagom porastu, ali bez značajnih promjena”, dodao je Micev.

Istakao je da je sve ovo rezultat vremenske prilike koja se naziva stacionarna ciklonska aktivnost.

“Ona je zahvatila skoro cijeli centralni Mediteran. U okruženju je takođe izazvala promjenljive vremenske prilike sa kišom, a u pojedinim djelovima Balkana veliku količinu kiše i velike poplave”, zaključio je Micev.

CdM