20-09-2023

Najslađe za kraj: Počele pripreme za Širune, omiljenu feštu svih generacija

Polako se bliži gradska fešta, kojoj se svi jednako radujemo, a koja ujedno označava i kraj ljetnje turističke sezone.

Najslađe za kraj: Počele pripreme za Širune, omiljenu feštu svih generacija | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Šta nas ove godine očekuje na fešti od ribe i vina saznajemo od Tihomira Fabrisa predsjednika Udruženja za sportski ribolov "Širun", koji je govorio za Jutarnji program RTV Budva.

"Fešta od širuna značajna je ne sa,o za nas, već i za sve građane Budve, turiste, ugostitelje, hotele, agencije, zaista svi to znamo, a ja bih dodao da sve što je najljepše ostavlja se za kraj, tako i ova naša manifestacija koja se ove godine doržava po 56. put", ističe Fabris.

Pripeme teku užurbano, dogovori sa TOB i Opštinom Budva su u toku.

"Predali smo zahtjev za kupovinu 1.500 kg ribe, oni su nam i glavni sponzori manifestacije, naravno uz Budvansku rivijeru i Morsko dobro, koji takođe imaju dobrobit od ove manifestacije", kazao je on.

Gosti iz regiona već se raspituju o datumu fešte, kako bi isplanirali svoj dolazak.

"Pripremamo se, nadamo se lijepom vremenu, a prognoze nam idu u korist", kazao je on.

Manifestacija će tradicionalno biti otvorena defileom Gradske muzike i Feštađuna, a takođe program će obogatiti i prisustvo vrtićkih grupa.

Ova manifestacija okuplja sve generacije.

"Trudimo se da tako bude, a posjeta je svake godine sve masovnija, jer traži druge klape, vrtiće, baletske grupe i to je jedan pravi izvanredan doživljaj, tu su i sportske igre, kao što je skidanje pršuta sa namazane grede, potezanje konopa i igra šešira, tako da će za svakoga biti po nešto, a dok ima vina, piva i ribe, manifestacija će trajati do zore", kazao je on.

Fabris ističe da nijedna manifestacija u okruženju nema ono što imamo mi.

"Skidanje pršuta sa grede, to je naša tradicija, to smo zaštitili i svake godine ona izazove veliko interesovanje", napominje on.

Manifestaciju svake godine posjeti između od šest i sedam hiljada ljudi.

"Treba podijeliti toliko ribe, piva i vina, ali mi imamo naše članove i prijatelje koji su uključe, tu je i srednja škola, čiji učenici sa smjera Ugostiteljstva uvijek rado pomognu, tako da i sa njima imamo izvanrednu situaciju, dođe po 30 učenika što ugostitelja, što kuvara, a imamo i goste koji dođu da pomognu i mi im dopustimo to je za njih doživljaj", ističe Fabris.

Tradicija se očuvala sve ove godine.

"Sama cifra od 56 godina trajanja govori o kvalitetu manifestacije, to su započeli Niko Palunko i Đurica Bošković, Trifunovići, Fabrisi, Dragičevići sve stare budvanske porodice, od kojih je počela ta tradicija. Oni su išli na ribanje , a kada bi došli uveče oko zidina Starog grada oni bi se okupili, neko bi donio vino, neko ribu, neko drva i tako je nastala ova tradicija", zaključio je Fabris.

Program će tradicionalno početi od 17h, dok će se od 17.30h dijeliti riba, točiti vino, pivo i ostali budvanski specijaliteti, kao što su priganice i lozova rakija, o tačnom datumu održavanja manifestacije građani će biti obaviješteni na vrijeme.

D.P.