25-06-2015

Najtopliji početak godine

Maj ove godine je bio najtopliji od kad se mjeri temperatura, a ovo je ujedno i najtopliji početak godine, pokazuju podaci koje je objavila američka Agencija za atmosferu i okeane.

Najtopliji početak godine | Radio Televizija Budva

Rezultati svjetskih agencija koje nadziru temperature razlikuju se ove godine veoma malo. NOAA i Japanska meteorološka agencija prenose da je maj bio najtopliji mjesec. NASA tvrdi da je drugi najtopliji, ali sve tri agencije se slažu kako ni jedna godina, od početka mjerenja 1880. nije počela ovako toplo, prenosi Bloomberg.

Vrućine su bile izražene na drugačiji način u različitim dijelovima svijeta. Stanovnici srednjeg zapada u SAD-u imali su neobično niske temperature, ali većina ostatka svijeta bila je neobično topla.

Ovakve temperature nastavak su trenda, budući da je i prošla godina bila najtoplija na planeti još od 1880.

Animacija koju možete pogledati na linku http://www.bloomberg.com/news/features/2015-06-18/this-year-is-headed-for-the-hottest-on-record-by-a-long-shot pokazuje sve topliju zemljinu klimu, koja se nadzire mjesečnim mjerenjima zemlje i mora više od 135 godina.

Temperature se prikazuju u stupnjevima iznad ili ispod prosjeka 20. vijeka. 13 od 14 najtoplijih godina bile su u 21. vijeku, a 2015. je na tragu da sruši rekord.