15-11-2019

Najuspješnije gniježđenje: Na Skadarskoj jezeru čak 73 mladih pelikana

Do sada u istoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezera nije zabilježen podatak da je populacija pelikana uvećana za 73 mladih, kao što je to bilo u ovoj godini, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

Najuspješnije gniježđenje: Na Skadarskoj jezeru čak 73 mladih pelikana | Radio Televizija Budva

Kako su istakli, zaštita svake jedinke pelikana izuzetno je važna, posebno imajući u vidu da je u ranijem periodu, tokom pojedinih godina, registrovano smanjenje broja ptica na lokalnoj populaciji, što je dovelo da status populacije bude „kritično ugrožen“.

Upravo je to, kako navode, i bio razlog da se, nakon toga, kroz strateška dokumenta JPNPCG, tj. Plan upravljanja, definišu mjere koje će uticati na zaštitu staništa ove vrste.

“Nacionalni parkovi Crne Gore su od 2013. do 2016. godine u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama kao što su Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund), radili na rješavanju ovog problema u smislu konzervacije staništa, u prvom redu postavljanja vještačkih platformi za gniježđenje pelikana. Ovo iz razloga jer je populacija godinama trpjela negativan uticaj faktora koji su dovodili do nedostatka mjesta za prirodno gniježđenje (zarastanja tresetnih ostrva procesom eutrofikacije). Nakon ovih mjera, stanje populacije i pozitivan trend rasta, pokazuje natalitet koji je ove godine, i pored očekivanja, prevazišao broj jer se gniježđenje nastavilo i tokom juna mjeseca. Ovih dana je i u Parku prirode Solana zabilježen veliki broj pelikana. Trenutak koji je zabilježen fotografijom, sam za sebe govori o važnosti ovog područja za vodene ptice. Usljed velikih padavina, pumpe danonoćno rade kako bi se postigao optimalni nivo vode u bazenima i omogućio raznim vrstama ptica koje ovdje borave, potrebne ekološke uslove”, poručili su iz NPCG.