22-03-2015

Naknade za žene koje rode troje ili više djece

Zakonodavni odbor razmatraće sjutra dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđeno da bi žene koje rode troje i više djece imale pravo na materijalne naknade.

Naknade za žene koje rode troje ili više djece | Radio Televizija Budva

Dopune Zakona predložio je poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović.

Zaposlena žena koja rodi troje ili više djece, kako se navodi, imala bi pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

"Ovo pravo ima zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno zaposlena žena koja rodi četvori ili više djece i ima najmanje 15 godina radnog staža", kaže se u obrazloženju Damjanovića.

Precizira se da se ovo pravo ne može koristiti za vrijeme radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju.

"Za vrijeme korišćenja naknade korisnici imaju pravo na zdravstveno osguranje", kaže se u dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Poslanica Demokratske partije socijalista, Nada Drobnjak ocijenila je ranije da ove predložene izmjene predstavljaju udar na temelje ravnopravnosti muškaraca i žena.

Drobnjak smatra da je to „jedna krajnje populistička ideja, zamotana u fini papir sa mašnicom, da bi žene to prihvatile”.