03-04-2020

Nakon isteka karantina u budvansku luku uplovila jahta "Manifiq"

Kako su nam javili čitaoci, danas je u budvansku luku oko 13 časova uplovila jahta "Manifiq".


Foto: Čitalac

Jahta "Manifiq" je 20. marta uputila poziv za pomoć Upravi pomorske sigurnosti Crne Gore zbog kvara na elektroinstalacijama, i Uprava pomorske sigurnosti je shodno zakonskim odredbama i propisima postupila po pozivu i pružila neophodnu pomoć.

Pri tom, obavijestivši nadležne organe, sanitarnu inspekciju i upravu policije, a sve u skladu sa odredbama NKT, kazao je za portal RTV Budva direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, Safet Kočan.

Kako su na plovilu posadu činili sve crnogorski državljani, to istima nije mogao biti zabranjen ulazak u matičnu državu.

"Po uplovljavanju jahte u luku Bar koja je i prihvatna luka u slučaju pružanja pomoći u hitnim slučajevima, izvršen je kompletan sanitarni pregled svih članova posade i isti su zadržani u petnaestodnevnom karantinu", istakao je Kočan.

Po isteku karantina jahti je dozvoljeno da isplovi iz luke Bar i uplovi u svoju matičnu luku Budva, gdje ima uredno plaćen godišnji vez, naveo je Kočan dodajući da će ista provesti 15 dana samoizolacije u svojoj matičnoj luci.

Ne radi se o uplovljavanju plovila u teritorijalne vode Crne Gore ili prihvatne luke suprotno odredbi NKT već se radi o plovilu kojem je bilo potrebno pružanje hitne pomoći, istakao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, Safet Kočan.


Foto: Čitalac