04-10-2018

Nakon tri godine Rusi ponovo zainteresovani za kupovinu nekretnina u Budvi

Trenutna situacija na tržištu nekretnina na crnogroskom primojru znatno je drugačija od 2015. godine, koja je donijela dosta promjena, prije svega u odnosu na potražnju.

Nakon tri godine Rusi ponovo zainteresovani za kupovinu nekretnina u Budvi | Radio Televizija Budva

Kako je kazala dugogodišnja vlasnica jedne budvanske agencije za promet nekretninama, Latinka Vulović nakon pada interesovanja klijenata sa ruskog tržišta, poslednje dvije godine pojavili su se i kupci iz drugih zemalja, medju kojima su trenutno najbrojniji turski i državaljani bivših republika SFRJ, koji uglavnom žive u inostranstvu, ali se osjetno vraća i ruska klijentela.

"Najviše interesovanja za kupovinu nekretnina imali su Rusi, što je bilo slučaj do 2015. godine. To se odrazilo na naše tržište i ta godina je bila veoma teška za nas. Sledeća, 2016-a je počela malo da oživljava tržište. Tek se stanje sa nekretninama popravilo tokom 2017-e i 2018-e godine, a pored Rusa pohjavili su se i drugi kupci", rekla je Vulović.

Kako ističe, Turci su u fazi ispitivanja tržišta, kao i načina kako se ovdje može živjeti i raditi, a trenutno su zainteresovani za kupovinu manjih stanova ili ulaganje u hotelski biznis. Pored njih, tu su i kupci iz zemalja bivše SFRJ.

"Turci su u nekoj fazi istraživanja tržišta, polako rentiraju stanove i poslovne prostore. Pored toga, zainteresovani su za kupovinu manjih stanova ili ulaganje u hotelski biznis. Aktuelna je i potržanja za mini hotelima", istakla je Vulović.

Prema njenim riječima cijene nekretnina nisu porasle u 2018-oj, kvadrat zemlje je i dalje skup kao što je i bio, a cijena stanova varira po zonama.

"U eksluzivnoj, prvoj zoni kvadrat košta od 2.700 do 5 hiljada eura za jedan metar kvadratni. Druga zona je dosta tražena i cijene su dobre od 1.600 do 2.300 eura", kazala je Vulović i zaključila da kupci nekretnina pretežno ne ostaju ovdje da žive tokom cijele godine, već kupuju iz razloga da bi sačuvali novac ili da imaju za nekretninu za svoje privatne potrebe u određenom vremenu.