02-03-2022

Namirnice koje doprinose bržem oporavku pluća

Upala pluća najčešći je zdravstveni problem koji dolazi sa koronavirusom.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Pluća i jetra zaista zaslužuju posebnu pažnju jer su najveći čistači organizma. Među brojnim funkcijama jetre jeste i ta da ona pročišćava krv, a pluća uzimaju kiseonik, pritom filtrirajući toksine iz vazduha i dalje, izbacuju štetni ugljen dioksid iz organizma.

Održavajući zdravlje jetre i pluća, ćelije i tkiva u našem organizmu zadovoljićemo zdravom krvlju, koja je bogata kiseonikom.

Za kvalitetan rad i dobru funkciju jetre i pluća izuzetno je bitna i hrana koju konzumirate.

U nastavku predstavljamo namirnice koje će doprinijeti potpunoj detoksikaciji pluća i jetre.

Zeleno lisnato povrće

Ova vrsta povrća je prije svega poznata po gustini vitamina – vitamini A, C, K, folna kisjelina. Vitamin A je neophodan za zdravlje važe kože i očiju, vitamin C je jedan od najjačih antioksidanasa ikada, a vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi.

Folna kisjelina je jedan od B vitamina i jedan od najvažnijih uloga joj je obnavljanje krvnih elemenata. Kalcijum i gvožđe i magnezijum su prisutni u svom zelenom lisnatom povrću.

Spanać, salata, kupus, mladi luk, kelj i korijandar najbolji su izbor lisnatog povrća za čišćenje organizma. Možete ih jesti sirove, blanširane ili u obliku smutija.

Zahvaljujući sadržaju kalijuma i magnezijuma ovo povrće unapređuje zdravlje pluća. Budući da zeleno lisnato povrće obiluje hlorofilom, ono potpomaže čišćenje organizma od teških metala.

Jabuke

Ovo voće obiluje pektinom, vitaminima i flavonoidima, koji u velikoj mjeri doprinose čišćenju jetre. Flavonoidi i antioksidansi čuvaju zdravlje pluća i čitavog respiratornog sistema.

Redovno konzumiranje jabuke svakog dana, poslije doručka i poslije ručka, riješiće probleme sa gihtom, reumom, artritisom, kod problema i oboljenja jetre i bubrega, kod zakrčenja krvnih sudova, za čišćenje krvi i masnoća u njoj kao i kod tretiranja ekcema.

Metoda s jabukama pozitivno će uticati na vaš nervni sistem, a što je posebno zanimljivo u novije vrijeme, na ubrzanje metabolizma i gubitak viška kilograma.

Izvor: RTCG