02-07-2023

Napravite zapečeni hljeb punjen sirom i začinima

Kalorično, ali preukusno jelo!

Napravite zapečeni hljeb punjen sirom i začinima | Radio Televizija Budva

Izvor: Klix

Potrebno:

jedan hljeb
sir (edamer ili gauda)
feta sir
maslac
svježi peršun
bijeli luk
jedna kašika ulja
drugi začini (so, biber i sl.)

Priprema:

Ukoliko planirate staviti bijeli luk, prvo ga stavite u aluminijsku foliju, prelijte s jednom kašikom ulja i stavite začine. Pecite ga nekoliko minuta u rerni dok ne omekša. Kada je gotov, luk istinite iz njegove ljuske i pomiješajte s omekšalim maslacem.

No, ukoliko želite pojednostavniti recept, možete preskočiti ovaj korak i koristiti bijeli luk u granulama. To znači da ćete granule bijelog luka pomiješati s maslacem i peršunom.

Za to vrijeme, uzmite hljeb i pažljivo ga razrežite po dužini i širini kako bi dobio kockice. Nemojte rezati do kraja kako bi ostao u jednom komadu.

Pomiješajte narendani sir zajedno sa feta sirom, a možete dodati i neke druge sastojke kao što je paprika ili neki suhomesnati proizvod. Potom unutrašnjost hljeba premažite rastopljenim maslacem sa začinima, a onda dodajte i sireve.

Hljeb stavite u tepsiju, prekrijte ga aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 10 minuta kako bi hljeb dobio hrskavu koricu.