30-01-2018

Napredak u jačanju vladavine prava moguć i neophodan

Crna Gora je daleko odmakla u procesu jačanja vladavine prava, ali ta ostvarenja su samo početak, i dodatni napredak je moguć i neophodan, ocijenila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara.

Napredak u jačanju vladavine prava moguć i neophodan | Radio Televizija Budva

Ona je na konferenciji o integrisanim istragama u oblasti korupcije, koja je juče počela u Budvi, kazala da su SAD ponosne što u tim naporima djeluju u partnerstvu sa Vladom Crne Gore.

Uehara je podsjetila na ocjenu američkog potpredsjednika Majka Pensa da Crna Gora mora "da se pozabavi korupcijom i izgradi odgovorne i transparentne institucije koje će funkcionisati u skladu sa najvišim očekivanjima svojih građana, i graditi povjerenje među onima koji će ulagati u naprednu budućnost ove zemlje."

Prema njenim riječima, institucije koje treba da igraju ključne uloge obuhvataju Poresku upravu, Državnu revizorsku instituciju, uprave za inspekcijske poslove, za sprječavanje pranja novca i za imovinu, kao i građane Crne Gore.

"Crna Gora je daleko odmakla u procesu jačanja vladavine prava, i novije institucije kao što je Specijalno državno tužilaštvo su već ostvarile uspjeh. Međutim, ova ostvarenja su samo početak. Dodatni napredak je moguć i neophodan", naglasila je Uehara.

"Kao partner i saveznik, SAD ostaju posvećene pružanju podrške vama, našim crnogorskim kolegama, u svim važim naporima u borbi protiv korupcije, kako bi stvorili pravedno i otvoreno društvom, čvrsto utemeljeno u vladavini zakona", poručila je Uehara.