26-04-2017

Narednih dana konkurs za svršene osnovce koji se odluče za neko od šest deficitarnih zanimanja

Narednih dana biće raspisan konkurs za dodjelu stipendija za svršene osnovce koji se pri upisu u srednje škole odluče za neko od sljedećih deficitarnih zanimanja: kuvar (30 stipendija), konobar (10 stipendija), pekar (10 stipendija), elektroinstaler (10 stipendija), instalater u građevinarstvu (10 stipendija) i keramičar (10 stipendija).

Narednih dana konkurs za svršene osnovce koji se odluče za neko od šest deficitarnih zanimanja | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete Crne Gore, konkurs predstavlja samo dio aktivnosti Ministarstva na promociji srednjeg stručnog obrazovanja i njegovih potencijala, koji se aktuelizuju i tekućom kampanjom Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost.

Pored promovisanja potencijala koje stručno obrazovanje nudi, Ministarstvo se, izmjenama i dopunama obrazovnih zakona koje su u toku, odlučilo i za jačanje interesovanja poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje. Riječ je o vidu srednjeg stručnog obrazovanja tokom koga se učenici paralelno obučavaju u školama i rade tj. obučavaju se kod poslodavaca.

Tako je izmjenama Zakona o stručnom obrazovanju predviđeno da tokom dualnog obrazovanja Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda, dok su naknade u trećem razredu obaveza poslodavca. Iznosi tih naknada su: za prvi razred najmanje 10% prosječne neto zarade, za drugi razred najmanje 15%, a u trećem razredu najmanje 20%.

Samo uz kvalitetno praktično obrazovanje i učenje u realnom radnom okruženju, moguće je da učenici razviju pozitivan odnos prema zanimanju, pouzdanost i rutinu u obavljanu radnih zadataka, te da razumiju kako se teorijska znanja primjenjuju u praksi.

Smanjenje broja učenika u odjeljenjima srednjih stručnih škola sa 30 na 28, još jedna je novina zakonskih izmjena koje su u toku. Cilj je individualizovani pristup i poboljšanje kvaliteta nastave. Takođe, ista izmjena odnosi se i na gimnazije.

Na kraju, previđen je novi koncept polaganja stručnog ispita, kao i mature, i to na način da se se od 2020/2021 neće polagati iz četiri, već tri dijela tj. tri predmeta, a nadležnosti Državne maturske komisije (stručne i gimnazijske) biće proširene.

Navedene stipendije, ali i zakonske izmjene koje su u toku, imaju za cilj unapređenje stručnog, ali i gimnazijskog srednjeg obrazovanja, i rješavanje do sada identifikovanih otvorenih pitanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.