23-03-2021

Narodna izreka: Bura - sirotinjska majka

Veš se najbrže osuši na buri, pa u ondašnja vremena kada se nije imalo mnogo preobuka domaćice su se radovale buri, da bi to što operu za kratko vrijeme ukućani mogli ponovo da obuku. Evo nekoliko karakteristika ovog vrlo jakog vjetra koji duva kod nas na primorju.

Narodna izreka: Bura - sirotinjska majka | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Nastanak bure

Opšti preduslovi za nastanak bure su da uz topografski značajnu konfiguraciju tla (relativno strmu terensku kosinu, koja leži na rubu prostranijeg planinskog masiva), moraju vezati dva klimatski različna, inkoherentna područja (prostrano hladno kopneno zaleđe i toplo more).

Bura nastaje tako, što se hladan vazduh iz kopnenog zaleđa ruši niz strme obronke planinskog lanca i kroz uske primorske drage prema moru, pa struja vazduha, talasajući se niz strmu kosinu, postiže uz neke uslove vrlo veliku brzinu. Ima izrazitu vertikalnu komponentu oscilacije te jaku nemirnu struju vazduha ili turbulentnosti. Ova osobina se ogleda posebno u tome, što glavna struja vjetra nije jednolična, pa tako bura duva na mahove, pri čemu se slabiji i jači udarci refuli odmenjuju uz kraće ili duže pauze, za kojih vjetar znatno oslabi.

Trajanje bure i brzine

Bura zna trajati i po više dana, počinje obično dosta naglo, a jenjava nešto lakše. Brzina struje vazduha kod udaraca jače bure vrlo je velika te često prelazi 20 m/s. (72 km/h), što po Boforovoj skali za jačinu vetra odgovara stepenu 9, a katkad premašuje 50 m/s (oko 180 km/h). Pojedini udarci bure često i znatno mijenjaju svoju jačinu i smjer, te se po smjeru katkad znatno razlikuju od opšteg smjera glavne struje vetra. Značajno je kod bure, da dnevni hod jačine vjetra ima dvostruku periodu: glavni maksimum i minimum jačine padaju oko 21h i 14h, sporedni na 7h i 2h.

Rušeći se prema moru bura svojim udarcima pokreće i diže morsku vodu stvarajući vrlo nemirno more i raspršuje ga u vrlo sitne kapljice, od kojih se na moru stvara posebna, katkada neprozirna magla; od koje se na površini predmeta i rastinja stvara posolica , tj. naslaga morske soli, koja znatno uništava vegetaciju.

Bura je hladan i suv vjetar pa snižava temperaturu i vlagu. Svojstvo bure je što vjetar zbog dinamičkog zagrijevanja vazduha pri njegovom spuštanju u nižu površinu sprečava kondenzaciju vodene pare, a time i nastajanje oblaka i mogućnost padavina.

izvor: wikipedia