22-06-2019

Naša preporuka : Beleške jedne Ane - Momo Kapor

Knjiga koju je većina vas ili barem većina ženske populacije sigurno makar jednom pročitala, ali opet ova knjiga je dokaz da prave stvari nikada ne stare i ne izlaze iz mode. Naša današnja preporuka, neprevaziđeni Momo Kapor.

Naša preporuka : Beleške jedne Ane - Momo Kapor | Radio Televizija Budva

"Ova knjiga, koja se prvo pojavila u časopisu Bazar gde je izlazila u nastavcima, vraća nas u jedno srećno, čedno vreme, koje nije slutilo na sve ono što nam se dogodilo kasnije.
Novi čitaoci, koji se možda sada prvi put susreću sa prozom Mome Kapora, naći će u njegovim ranim tekstovima neke od odgovora koji će im pomoći da bolje shvate sadašnji trenutak jer Ana nastavlja svoj život, nezavisno od našeg poimanja vremena. Ona je arhetip Beograđanke koju i danas srećemo."
Iz predgovora Ane Kapor

Kada bi trebalo odabrati jedno djelo Mome Kapora koje ga najbolje predstavlja, onda bi to svakako bila knjiga Beleške jedne Ane koja je danas ponovo pred nama.

Svijet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom, u isto vrijeme je i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena.

Ova knjiga koja je objavljena 1972. godine bitno je uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu. Svrstana je u kategoriju „džins proze“, čiji je Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika.

Beleške jedne Ane će nas nasmijati, ali i podstaknuti da razmišljamo o vječitim pitanjima, koja kao i generacije prije nas, svakodnevno sebi postavljamo.