29-05-2023

Ne jedete hljeb? Sedam razloga zašto bi trebalo da ga vratite u ishranu

Nutricionisti se slažu – postoji niz razloga zašto biste trebalo udovoljiti svojoj žudnji za ugljenim hidratima. Ovo je sedam najvažnijih.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Imaćete više energije

Ugljeni hidrati nijesu nužno loši za vas, kaže Dejvn Džekson Blatner, autor knjige The Superfood Swap. Prava vrsta ugljenih hidrata obezbjeđuje dugotrajnu energiju tokom cijelog dana, kao i niz drugih zdravstvenih prednosti.

"Ne bacajte sav hljeb. Bijelo brašno je prerađeno i nedostaju mu važne hranljive materije poput vlakana, ali verzije od cijelog zrna su manje obrađene i imaju više vlakana, tako da su zdravije“, savjetuje Blatner.

Bićete zdraviji

Konzumiranje hljeba od cijelog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljeni hidrati iz cijelih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kog uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše koristi imaćete od konzumiranja najmanje tri porcije cijelih žitarica dnevno, ali čak i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Duži život

Istraživači sa Harvardske škole javnog zdravlja otkrili su vezu između ishrane bogate integralnim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija cijelih žitarica smanjuje ukupan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi nalazi dodatno podržavaju trenutne smjernice za ishranu koje preporučuju povećanu konzumaciju cijelih žitarica… i takođe pružaju obećavajuće dokaze koji sugerišu da ishrana obogaćena cijelim zrnima može doprinijeti dugovječnosti, napisali su autori studije.

Osjećaćete se srećnije

Ugljeni hidrati povećavaju nivoe neurotransmitera serotonina za dobro osjećanje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjićete stres i anksioznost.

Da, smršaćete

Hljeb od cijelog zrna je bogat dijetalnim vlaknima, koja imaju brojne prednosti za gubitak težine. Prvo, vlakna se šire da bi ispunila vaš stomak, što znači da ćete se brže osjećati sitima. A pošto je to složeni ugljeni hidrat, cijela pšenica će se sporije variti, tako da ćete se osjećati zadovoljno dugo nakon što napustite sto. Pored toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tokom dana.

Regulisaćete odlaske u toalet

Vlakna su korisna za još jednu telesnu funkciju: funkciju crijeva. Ugljeni hidrati iz cijelog zrna podržavaju naš sistem za varenje i pomažu tijelu da redovno izbaci otpad. Upravo unos cijelih žitarica može da odigra veliku ulogu u unosu preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno. Hljeb od proklijalog zrna ima više proteina, vitamina i minerala koji se mogu apsorbovati i može biti još lakši za varenje, kaže Blatner.

Zdravija koža i kosa

Ko bi rekao da ljepota može imati veze sa hljebom? Ali, istina je: hljeb od cijelog zrna je prepun vitamina B i proteina, koji doprinose lijepoj koži i kosi, prenosi ordinacija.hr.