21-09-2019

Ne objavljujte slike djece na društvenim mrežama

Pretpostavlja se da je 50 posto fotografija na pedofilskim sajtovima preuzeto sa profila roditelja. Pedofili najčešće pretražuju oznake poput #BathTime, #NakedKids i #ToiletTraining, otkriva predsjednik Agencije za dječija prava Dejvid Anđelo.

Ne objavljujte slike djece na društvenim mrežama | Radio Televizija Budva

Mnogi se roditelji ne mogu suzdržati od objavljivanja svakog detalja iz života svojih mališana, bilo to kupanje u bazenčiću ili dan kad su konačno naučili služiti se tutom.

Problem je u tome što te, naizgled nevine fotografije, neko može zloupotrijebiti ako ih pronađe, a to u današnje vrijeme uopće nije teško. Pedofili najčešće pretražuju oznake poput #BathTime, #NakedKids i #ToiletTraining, otkriva predsjednik Agencije za dječija prava Dejvid Anđelo (David Angelo).

- Dok roditelji naivno postavljaju intimne fotografije svoje djece na društvene mreže, nemaju pojma koliko ih lako neko može "skrinšotati" ili preuzeti, a potom njima manipulirati, zloupotrijebiti ih ili ih objaviti na nekoj drugoj stranici - kaže Anđelo.

Prema podacima Agencije, većina roditelja objavi skoro 1.500 slika djece prije nego što ona navrše pet godina. Zabrinut za sigurnost te djece, Anđelo je sa svojom koalicijom osnovao kampanju „Kids For Privacy“, koja potiče roditelje da objave fotografiju djeteta koje ispred lica drži znak s natpisom “Privacy, please” ("Molim privatnost").

- Krajnji rezultat će biti djeca koja će, kad odrastu, saznati kako je većina podataka o njihovim privatnim životima već odavno dostupna na internetu, a to bi moglo biti opasno – kazao je Anđelo za "Daily Mail".

Druga stavka na koju valja pripaziti je alat za određivanje lokacije, koji pokazuje gdje je dijete bilo u kojem trenutku.

- Pretpostavlja se da je 50 posto fotografija na pedofilskim stranicama preuzeto s profila roditelja na društvenim mrežama - kaže australska stručnjakinja za odgoj djece Kristi Gudvin (Kristy Goodwin).



Avaz.ba