24-08-2022

Nema zime za srednju školu, u novi sistem grijanja uloženo 115 hiljada eura

Dok su se đaci odmarali od nastave u srednjoj školi "Danilo Kiš" su tokom ljetnjeg raspusta vršeni intenzivni radovi na rekonstrukciji unutrašnjosti objekta.


Foto: Portal RTV Budva

Pripreme za početak nove školske godine su u završnoj fazi, sve će biti spremno kako je i planirano za 1. septembar. Nekoliko dana produžetka do 5. septembra će biti iskorišćeno za administrativno ažuriranje i intezivnu pripremu za predstojeću matursku ekskurziju 9.septembra, kazao je u izjavi za naš portal Krsto Vuković, direktor JU SMŠ "Danilo Kiš".

"Tokom raspusta je završen veliki posao rekonstrukcije kompletnog sistema grijanja u vrijednosti 115000 evra, sanirane su podne obloge na preko 20 pozicija, zidne površine okrečene, enterijer stilski uređen, zamijenjeno 120 klupa i 250 stolica odnosno kompletirano osam učionica. Uz tri potpuno nova kabineta (za vannastavne aktivnosti, međunarodne projekte i čitaonica) koje smo završili u junu, očekujemo u septembru kompletiranje kabineta za fiziku uz podršku lokalne uprave i kabineta za hemiju po osnovi odobrenog zahtjeva od Ministarstva prosvjete. U narednoj sedmici slijedi uređenje zbornice i kancelarijskog prostora.
Na osnovi jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima Unicefa, očekujemo nabavku jednog dijela nastavnih sredstava i školskog inventara a aktivne projekte (RCF i sa EI bankom) u vrijednosti od skoro 800 000 evra, privodimo tenderskkim postupcima i glavnim ugovornim odnosima. Za nekoliko dana biće aktivirana Wi Fi free zona u glavnom holu čime će se obezbijediti pokrivenost internetom i u učionicama", kazao je Vuković.

Novu školsku godinu pohađaće ukupno 747 učenika, od kojih su 207 prvaci, što je tridesetak više nego prethodne godine i poslije dužeg perioda bilježi se rast broja odjeljenja (31).

Kako je najvio Vuković u prvom polugodištu u prvoj smjeni biće odjeljenja stručne profilacije, a u drugoj gimnazija i tri odjeljenja stručne škole sa odnosom 15/16. Prva smjena počinje u 7.30h, a druga u 13.30h, dok časovi traju standardno po 45 minuta.

Brojni su planovi na unapređenju uslova rada i boravka učenika u školi.

"U planu je nabavka interaktivnih tabli i druge inovativne opreme, uređenje učionica (podne obloge, inventar), renoviranje amfiteatra, pripremanje dokumentacije za salu za fizičko vaspitanje u blizini škole. Uz podizanje kvaliteta uslova rada radimo paralelno na inteziviranju programskih sadržaja obrazovne, kulturne i naučne profilacije", zaključio je Vuković.

J.M.