15-07-2016

Nica: Kamion uletio u gomilu ljudi, najmanje 84 mrtvih

Najmanje 84 ljudi je poginulo, a više od stotinu je povrijeđeno kada je sinoć kamion uletio u prepuno šetalište u Nici, u Francuskoj, dok je trajala proslava Dana pada Bastilje.

Nica: Kamion uletio u gomilu ljudi, najmanje 84 mrtvih | Radio Televizija Budva

Vozač kamiona je ubijen, a u vozilu su pronađene ručne granate i naoružanje. Oland i Obama: Teroristički napad. Vanredno stanje produženo za još tri mjeseca. Francuska na oružje pozvala 10.000 rezervista i najavila žestoke napade na ciljeve u Iraku i Siriji.

Napadač je 31-godišnjak tunižanskog porijekla koji je živio u Nici.

Rojters prenosi da je napadač bio poznat francuskoj policiji zbog počinjenih krivičnih djela, ali ne i obavještajnih službi.

Francuska mobiliše još 10.000 vojnika koje će rasporediti širom zemlje.

Napadač je, prije nego što je vozeći u cik-cak, počeo da gazi šetače, ispalio nekoliko hitaca u masu. Poslije dva kilometra krvave vožnje, policija ga je ubila, a u vozilu su pronađeni dokumenti, naoružanje i ručne granate.



Do duboko u noć, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pristalice Islamske države počele da slave napad u Nici, na isti način na koji su to činile tokom sličnih događaja u Parizu i Briselu.

Policija u Francuskoj, zemlji koja je u vanrednom stanju još od prethodnih terorističkih napada, odmah je preuzela kontrolu nad mjestom događaja, a prestravljeni nepovrijeđeni šetači smješteni su po okolnim hotelima i stanovima.

Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland, poslije sastanka najviših bezbjednosnih zvaničnika te države.

"Ništa neće uzdrmati našu vjeru u borbu protiv terorizma... Udarićemo ih u njihovim kućama", rekao je Oland, pominjući Siriju i Irak.

Oland, koji je svega dan ranije najavio ukidanje vanrednog stanja, saopštio je naciji da je ta mjera produžena za još tri mjeseca, prenosi CdM.