24-01-2022

Nikola Radonić: U Banjaluci se osjećam kao kod kuće

Nakon tri sezone provedene u redovima Budve, naš odbojkaški internacionalac Nikola Radonić u aktuelnoj 2021/22 ponovo je član banjalučkog Borca, trećeg tima tamošnjeg šampionata. On je i ranije u četvorogodišnjem periodu nastupao za taj klub. U razgovoru za portal RTV Budva Radonić se osvrnuo na aktuelni angažman, učinak sa Budvom, a sumirao je i utiske o reprezentaciji Crne Gore.


Drugi "mandat" sa Borcem, Foto: Privatna arhiva

"Vratio sam se u Banjaluku, grad u kojem sam završio fakultet i gdje se osjećam kao kod kuće. Dosadašnji utisci su i više nego pozitivni jer smo ostvarili rezultat koji smo priželjkivali, ali nismo baš očekivali da ćemo biti konkurentni protiv ekipa koje su u vrhu tabele", kaže 27-ogodišnji tehničar i naš sugrađanin na početku intervjua. "U prošlom „mandatu“ sam došao u Banjaluku studirati i igrati odbojku, dok je sada odbojka na prvom mjestu i puno je ozbiljnija situacija u odnosu na prethodni period mog boravka u ovom gradu."

Igrali ste za Borac i ranije. To Vam je, pretpostavljamo, pomoglo da se brzo snađete u novoj sredini. Koliko ste zadovoljni ostvarenim trećim mjestom u prvom dijelu prvenstva?

- Naravno da mi je bila velika olakšica da se snađem u novoj -staroj sredini, jer sam sa većinom momaka igrao ranije i lako mi je bilo ostvariti komunikaciju i sa igračima i sa trenerom. Generalno trebamo biti zadovoljni ostvarenim trećim mjestom, iako smo nakon 10 odigranih kola bili na liderskoj poziciji u prvenstvu, ali posljednje dvije utakmice su bile veoma naporne, te smo imali blagi pad forme i to je dovelo do toga da budemo na kraju treći u prvom dijelu sezone.

Kako ocjenjujete odbojkaške prilike u BiH i kvalitet tamošnje lige?

- Liga u BiH ima solidan kvalitet. Ekipe u vrhu tabele su veoma izjednačene, međutim Mladost iz Brčkog se izdvaja kao favorit za odbranu titule. Ipak, sa druge strane, ekipe u donjem dijelu tabele su nešto lošijeg kvaliteta.

U Prvoj ligi nastupa 10 klubova. Kako stvari izgledaju u poređenju sa našim prilikama u Crnoj Gori?

- Kao što sam već pomenuo, BiH liga je dosta izjednačena i neizvjesna od početka do kraja sezone, dok u Crnoj Gori to nažalost nije tako. Budva je apsoultni lider u Crnoj Gori i nijedna ekipa im ne može parirati, samim tim već unaprijed se zna ko će biti šampion.

Nastavak šampionata je krajem januara. Kakve su ambicije do kraja sezone?

- Trenutno radimo punom parom, kako bi ostvarili što bolje rezultate u nastavku sezone. Nakon regularnog dijela, čeka nas polufinale Kupa BiH gdje ćemo pokušati izboriti finale i tako zakazati novi duel protiv brčanske Mladosti od koje smo izgubili finale Kupa Republike Srpske. Nakon toga nas čeka ligaški plej-of gdje ćemo dati svoj maksimum i pokušati izboriti što bolji plasman. Finale plej-ofa bi bio veliki uspjeh i samim tim bi imali pravo igranja evropskih takmičenja sljedeće sezone, što je želja svih igrača i uprave kluba u ovom trenutku.

Da li ste pratili partije OK Budva na domaćoj i međunarodnoj sceni?

- Naravno da pratim partije OK Budva. U domaćem prvenstvu, kao i prethodnih godina, dominiraju. U Evropi su ispali iz kvalifikacija za Ligu šampiona od Mladosti iz Zagreba. Nakon toga, u CEV kupu ih je savladala belgijska ekipa Hasrode Leven, koja se nalazi u gornjem dijelu njihove lige, koja je dosta kvalitetnija od crnogorske. Ne sumnjam da će i ove godine OK Budva osvojiti duplu krunu, kao i prethodnih godina.


Osvajač Kupa Crne Gore sa Budvom, Foto: OSCG

Kakva je situacija kada je u pitanju reprezentacija Crne Gore i da li na tom polju imate neke planove?

- Moj prvi nastup u reprezentaciji je bio u juniorskoj selekciji, gdje sam igrao Balkanijadu i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo do 19 godina. Nakon toga sam dobio poziv od selektora Slobodana Boškana i bio sam član seniorske reprezentacije do ljeta 2021. godine. U tom vremenskom periodu sam nastupao u Svjetskoj ligi, kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo i kruna reprezentativne karijere je bio nastup na Evropskom prvenstvu u Holandiji 2019. godine.


U dresu reprezentacije na EP 2019. godine, Foto: OSCG


- Nakon što smo izborili učešće na Evropskom prvenstvu drugi put za redom, odlučio sam da se povučem iz reprezentacije iz privatnih razloga. U reprezentaciji sam kao igrač dosta napredovao, jer sam trenirao sa profesionalnim trenerima i igračima koji igraju u jakim evropskim ligama i doživio sam lijepe trenutke koji će ostati u sjećanju na period dok sam branio boje svoje zemlje.



M.S.


Zabranjeno preuzimanje tekstova bez pismenog odobrenja redakcije portala RTV Budva.