28-07-2020

Niži PDV do septembra 2021.

Niža stopa PDV-a privredi će za godinu uštedjeti, prema Vladinoj procjeni, oko 16 miliona eura.

Niži PDV do septembra 2021. | Radio Televizija Budva

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je juče izmjene i dopune kojim se predlaže smanjenje te stope na usluge hrane i dijela pića sa 21 na sedam odsto u ugostiteljskim objektima na godinu.

To rješenje je jedna od socio-ekonomskih mjera u okviru Vladinog trećeg paketa podrške privredi, iako su predloge iz opozicije o tome odbijali.


Niža stopa PDV-a privredi će za godinu uštedjeti, prema Vladinoj procjeni, oko 16 miliona eura.

Pomoćnik ministra finanasija Biljana Peranović je kazala da je u drugom kvartalu ove godine (april, maj i jun) po programu rada Vlade predviđeno djelimično usklađivanje zakona s direktivom EU, pa se usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju po sniženoj stopi.

“Predlaže se oporezivanje usluga pripremanja hrane, vode za piće, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se služe, ketering usluge oporezuju po sniženoj stopi od sedam odsto, s obzirom da postojeće rješenje nije u skladu s direktivom. Ova mjera će se primjenjivati od septembra ove godine. Po sniženoj stopi od sedam odsto predloženo je pripremanje hrane i pića (bezalkoholnih i negaziranih) na period od godinu i važiće do 31. avgusta 2021. godine”, kazala je Peranović.

Poslanici SDP-a su krajem maja predali u skupštinsku proceduru izmjene i dopune ovog zakona kojim su predložili isto rješenje za sniženje PDV-a na usluge pripremanja hrane i pića, ali bez vremenskog ograničenja.

Vlada je dala negativno mišljenje na predlog SDP-a, uz obrazloženje da bi izjednačavanje stope za sve ugostitelje imalo negativan uticaj na prihodnu stranu budžeta.

Iz Unije sindikata su nedavno ocijenili da bi bilo bolje da je ovo rješenje usvojeno prije sezone.

Od 1. januara 2018. godine smanjena je opšta stopa PDV-a s 19 na sedam odsto na usluge u hotelima s pet zvjezdica na primorju i centralnoj regiji i s četiri i pet zvjezdica na sjeveru.

To zakonsko rješenje po kome je privilegovan dio hotelijera s četiri i više zvjezdica da plaća niži porez, usvojeno je na predlog poslanika DPS-a u julu 2017.

Novo rješenje i da se PDV-a oslobađaju donacije iz uvoza koje su namijenjene državnim i opštinskim institucijama, a odnose se na isporuke medicinskih sredstava i zaštitne opreme zbog pandemije koronavirusa.

Srđan MIlić (SNP) je ukazao da nema plana hitnih nabavki u slučaju epidemije i da nemamo robne rezerve.

“Da li to znači da će se platiti porez na hitnu nabavku medicinske opreme koju Vlada planira, ako nije donacija?”, pitao je Milić.

Kakav je uticaj zakona za IT sektor na državni budžet
Odbor je odlučio da, u skladu s Poslovnikom Skupštine, dostavi odboru za prosvjetu i nauku mišljenje o predlozima zakona o inovacionoj djelatnosti i podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, s aspekta uticaja predloženih rješenja na budžet države.

Ova dva predloga zakona, čija je primjena planirana za 1. septembar, osnov je za podsticajne mjere iz trećeg paketa namijenjenje IT sektoru.

Vlast u odboru je podržala predlog izmjena i dopuna Zakona o energetici kojima se, objasnio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nikola Vujović, usklađuje ta oblast s evropskim direktivama.

O energetici
“Ključna promjena je u priključenju objekata na prenosnu i distributivnu mrežu. Unaprijedio se proces priključenja i sveo sa sedam na pet koraka. Druga promjena je proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe jer nijesmo bili zadovoljni stepenom realizacije ovih projekata pa smo pripremili izmjene koncepta. Cilj je da podstaknemo tu vrstu proizvodnje. Svako domaćinstvo ili privredni subjekt ima pravo da na svom imanju ili objektu postavi solarne panele i tokom godine razmjenjuje energiju s mrežom”, kazao je Vujović.

Iz dijela nevladinog sektora više puta ocijenili su problematičnim dio predloga u kojem ostaje da građani plaćaju podsticaje za gradnju malih hidroelektrana, a strahuju i od mogućnosti kroz predviđena javno-privatna partnerstva...