24-11-2021

Njemačka donirala Crnoj Gori terapiju za početni stadijum COVID-19

Njemačka je donirala Crnoj Gori terapiju za početni stadijum COVID-19 infekcije, vrijednu preko tri miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Foto: Ministarstvo zdravlja

Kako su kazali iz tog resora, donacija monoklonalnih antitijela, najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa, danas je dopremljena u Crnu Goru.

Iz Ministarstva su pojasnili da se radi o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv COVID-19 infekcije.

„Donaciju lijeka, vrijednu 3.172.454 EUR obezbijedila je Vlada Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović Berlinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u Kliničkom centru Crne Gore, donaciju Borovinić Bojović uručio ambasador Njemačke, Robert Veber.

Borovinić Bojović je kazala da su monoklonska antitijela terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom “ratnika” imunog sistema.

“Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da Crna Gora ima dovoljan broj vakcina, kao i terapiju koju koriste najrazvijenije države svijete, i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

”Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju, jer sada već znamo da vakcine djeluju, a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite”, poručila je Borovinić Bojović.

Veber je rekao kako je današnji čin još jedan znak zajedničke, uske saradnje dvije države, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

”Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj”, rekao je Veber.

Kako je naveo, četvrti talas pandemije pokazuje da se ne smije popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva, ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata.

“Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Veber.