07-02-2020

Njemački privrednici zainteresovani za saradnju

Njemački privrednici zainteresovani da u Crnoj Gori predstave svoje kompanije i kroz razgovor sa crnogorskim kolegama učine međusobne poslovne veze što konkretnijim, saopštio je ambasador Njemačke u Podgorici Robert Veber.



On je, na poslovnom forumu crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike, kazao da je kompanijama koje žele da investiraju u Crnu Goru veoma bitno da standardi budu usaglašeni sa evropskim.

„Crna Gora je zemlja koja se priprema za primjenu evropskih standarda, što je vrlo bitna poruka za njemačke privrednike koji ovamo dolaze“, rekao je Weber na forumu koji je organizovala Privredna komora (PKCG).

On je dodao da se crnogorska Vlada veoma angažuje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, naglašavajući napore koji se ulažu u unapređenje infrastrukture i održive energije.

„Crna Gora postaje neto izvoznik zelene energije u Zapadnu Evropu. Ipak, postoji dosta potencijala u energetici koji još nijesu iskorišćeni i za njih su zainteresovni njemački privrednici“, poručio je Weber.

On smatra da Crna Gora ima dobre šanse da bude uspješna u korišćenju obnovljivih izvora u javnom prevozu, kao i da Podgorica može da postane prvi grad u Evropi koji u potpunosti koristi zelenu energiju u saobraćaju.

Potpredsjednik PKCG, Danilo Gvozdenović kazao je da je značajno što njemački privrednici žele da budu zastupljeni u oblasti saobraćaja i logistike, kao i da Komora izuzetnu pažnju posvećuje toj oblasti, jer je ona veoma važna spona proizvodnje i prodaje.

Direktor Njemačko-srpske Privredne komore i koordinator aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana, Martin Knapp, kazao je da postoji interesovanje privrednika te države za poslovanje u Crnoj Gori.

„Želimo da dovedemo predstavnike naših kompanija u Crnu Goru i upoznamo ih sa ambijentom za poslovanje i investicionim prilikama“, naveo je Knapp.

PKCG je forum organizovala u saradnji sa Njemačko-srpskom privrednom komorom u cilju upoznavanje njemačkih partnera sa stanjem, razvojnim planovima, kao i budućim projekcijama u oblasti saobraćaja i logistike, te uspostavljanje međusobne poslovne saradnje crnogorskih i njemačkih preduzeća.












Izvor: Mina/Rtcg
Foto: TVCG