22-04-2020

NKT: Ne planira se uspostavljanje međugradskog saobraćaja, razmatra se uvođenje liječenja krvnom plazmom

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ), Sanja Medenica, zahvalila se na solidarnosti i svim sugrađanima Crne Gore koji su bili u karantinima, zdravstvenim radnicima koji su bili u 24-časovnim karantinima kao i epidemiološkim službama širom Crne Gore.


Foto: Skrinšat

"Svi građani Crne Gore su iz svoje pozicije dali doprinos da epidemiju možemo kontrolisati, ali svaka neozbiljnost može nas skupo koštati. Molim građane da i dalje poštujemo mjere", dodala je ona na današnjem presu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG, kazao je da je u KCCG hospitalizovano 17 pacijenata, 12 u ostalim bolnicama.

Kada je riječ o KC, na Infektivnoj klinici 10, četiri na Innertnoj, a tri na Intenzivnoj njezi. 23 zdravstvena radnika pozitivna su na koronavirus.

"KCCG tri mjeseca aktivno se bavi ovom epidemijom tako da smo mi krajem januara i početkom februara počeli da preduzimamo mjere u cilju odgovora na epidemiju. Bavili smo se terapijskim modalitetima i prilagođavali naše protokole dostupnim informacijama i permanentno nastavljamo u inoviranju protokola za ovu bolest. Aktivni smo na razmatranju mogućnosti liječenjem plazmom izliječenih pacijenata", kazao je Radojević.

Kazao je i da niko još nije aktivno krenuo u sprovođenju tog modaliteta ali da se nadaju da će u tom dijelu ispratiti zemlje. "U pitanju je i uvođenje nekih novih ljekova - remdesivir", dodao je on.

Kazao je i da je juče počeo sa radom call centar za konsutacije sa ljekarima specijalistima.

"Hronični bolesnici imaju mogućnost da se sada telefonom čuju sa ljekarima. Više od 300 pacijenata smo tretirali kroz devet specijalističkih i subspecijalističkih oblasti. Trudićemo se da bude što manje nerealizovanih poziva. Vjerujemo da ima i nezadovoljnih koji su zvali više puta ali molim hronične pacijente da imaju strpljenja i pozivaju radnim danima od 11 do 14 sati", dodao je on.

"Bićemo vrlo oprezni sa mjerama iz razloga što moramo nastaviti svi da ih poštujemo. Mjere jesu labavije ali će i popuštanje i uvođenje novih mjera zavisiti od epidemiološke situacije", rekla je Sanja Medenica.

Oprezno sa popuštanjem mjerama

Medenica je kazala da će vrlo oprezni sa popuštanjem mjera iz razloga što, kako je kazala, moramo nastaviti svi da ih poštujemo.

"Mjere jesu labavije ali će i popuštanje i uvođenje novih mjera zavisiti od epidemiološke situacije", kazala je ona.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazala je da je rpidemiološka situacija u Budvi stabilna, te da se vrše epidemiološka ispitivanja i prikupljaju podaci o kontaktima.

Uspjeli da sačuvamo starije pacijente

"Stariji hronični pacijenti su posebno ugrožena populacija i mjere opreza koje su njima savjetovane i dalje važe. Mi u Crnoj gori smo već naveli nekoliko puta da imamo nižu smrtnost u odnosu na region. Bili smo senzitivni prema starijoj populaciji i uspjeli smo ih sačuvati. Tu su i brojne mjere koje je zdravstveni sistem preduzeo a koje su bile rano pokrenute. Ne možemo smetnuti sa uma ni to da su KCCG i druge opšte bolnice radile intenzivno na liječenju pacijenata. Sve je to dovelo do toga da imamo nižu stopu smrtnosti", kazao je Radojević.

Medenica je dodala da je njihova pažnja posebno usmjerena na staru populaciju. "Imamo mjere poput pojačanog nadzora nad staračkim domovima i slično", dodala je ona.

O mentalnom zdravlju

Radojević je kazao da je Svjetska zdravstvena organizacija dala preporuke za očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva.

"S tim u vezi KCCG je pokrenuo liniju 1555 sa psihološkom i psihijatrijskom podrškom pacijentima i vjerujem da je više od 400 osoba zatražilo podršku zarad očuvanja zdravlja", kazao je Radojević.

Radojević je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao i da se brzo proširila vijest da jedan od njima poznatih ljekova ima pozitivne rezultate u liječenju infekcije.

"Građani su krenuli da ga kupuju, što je pogrešna praksa, jer su ljekari jedini ti koji mogu indikovati primjenu hlorokina za liječenje covida. Zato je došlo do poremećaja na tržištu samog lijeka ali Montefarm i zdravstveni sistem pokrenuli su postupak za nabavku za građane koji ga inače koriste iz nekog drugog razloga"; objasnio je on.

Ne planira se uspostavljanje međugradskog saobraćaja

Medenica je kazala da se za sada ne planira uspostavljanje međugradskog saobraćaja.

Radojević je pojasnio da se mjere najčešće ukidaju ali ne po principu neposrednog ukidanja mjera već tranzicijom u tom periodu. I to obrnutim redom od onoga kako su uvođene.

"Slažem se sa profesorom Radovanovićem. Tačno je da ukoliko dođe do nepoštovanja mjera i ako ne budemo svi na istom zadatku, može doći do novog talasa", dodala je Medenica.

Spremni i za drugi talas

"S obzirom da se zdravstveni sistem sprema za jedan veoma pesimističan scenario mjesecima unazad, mi sve naše resurse planiramo za masovno obolijevanje. Nadamo se da to toga neće doće ali spremni smo i za drugi talas do realnih granica koje zdravstveni sistem može izdržati", kazao je Radojević.

Struka u potpunosti saglasna sa ublažavanjem mjera

Odgovarajući na pitanje našeg portala, Medenica je kazala da je struka u potpunosti bila saglasna za ublažavanje mjera.

"Da je bila teža epidemiološka situacija, ne bi došlo do ublažavanja mjera", dodala je ona.

Izvor: FOS Media