08-04-2020

NKT: Ublažene mjere za djecu sa autizmom i osobe u invalidskim kolicima

Djeca sa poremećajima iz autističnog spektra i osobe koje koriste invalidska kolica mogu i u vrijeme zabrane kretanja boraviti na javnim površinama, najviše sat dnevno, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).NKT je u utorak usvojilo nekoliko novih privremenih mjera protiv širenja novog koronavirusa, koje su istog dana objavljene u Službenom listu Crne Gore.

Navodi se da za vrijeme trajanja zabrane izlaska, radnim danima od 19 do pet sati narednog dana, a subotom i nedjeljom od 13 do pet sati narednog dana, „na javnoj površini mogu da borave djeca sa poremećajima iz autističnog spektra i osobe koje koriste invalidska kolica, u pratnji jedne osobe, najviše 60 minuta dnevno“.

Novim mjerama je, između ostalog, predviđeno i da se izvještaji o ocjeni zdravstvenog stanja, odnosno sposobnosti zaposlenih na radnim mjestima sa povećanim rizikom, kojima je istekao rok važenja, smatraju važećim do 30. juna.

Za isti period produžen je i rok važenja licenci, izvoda licenci i drugih dokumenata za javni prevoz putnika i tereta u međunarodnom, unutrašnjem i lokalnom drumskom saobraćaju.