26-05-2022

Nova vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, klikom do vize

Od 1. juna biće uspostavljena direktna avio-linija između Crne Gore i Saudijske Arabije, dok će privremeno biti ukinute vize za državljane te zemlje u susret ljetnjoj sezoni. To je odlučila Vlada Crne Gore na sjednici koja je počela minutom ćutanja povodom jučerašnje godišnjice deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz naše zemlje. Usvojena je i Informacija o nabavci vozila za MUP, a do vize za Crnu Goru bi strani državljani uskoro mogli putem klika.


Foto: Vlada CG

Vlada je usvojila informaciju o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare. To su Ministarstvo pravde; Ministarstvo odbrane; Ministarstvo finansija; Ministarstvo vanjskih poslova; Ministarstvo javne uprave; Ministarstvo prosvjete; Ministarstvo kapitalnih investicija; Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;
10) Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma; Ministarstvo kulture i medija; Ministarstvo rada i socijalnog staranja; Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstvo unutrašnjih poslova; Ministarstvo zdravlja; Ministarstvo evropskih poslova; Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvo sporta i mladih.



Od 1.juna direktni letovi između Saudijske Arabije i Crne Gore

Takođe na sjednici je usvojena informacija o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Saudijske Arabije.

“Aviokompanija Saudijske Arabije će od 1. juna uspostaviti direktne letove za Crnu Goru. S obzirom da je naša obaveza da otvaramo nova tržišta, mislim da je ovo lijepa vijest”, kazao je Abazović.

Do vize putem klika

On je saopštio i da je sa ministrom vanjskim poslova načeo važnu temu za Crnu Goru, a tiče se uspostavljanja tzv. e-viza.

“Odnosno, olakšavanje građanima da iz država kojima je potrebna viza za Crnu Goru da to ne rade na tradicionalni način, nego na savremeni način-online se aplicira i tako se prima obavještenje da je neko dobio mogućnost ulaska u Crnu Goru. To je pozitivna stvar za naš turizam. Vjerujem da će građani sa Bliskog istoka, koji žele da posjete Crnu Goru, biti zadovoljni poput onih koji su prošle godine prvi put došli iz Kazahstana”, kazao je Abazović.

Vlada je usvojila Prijedlog akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa Evropske unije (2019 – 2022), za 2022. godinu.

Razmatrena je i informacija o pripremi prijedloga zakona o Vladi Crne Gore, a potpredsjednik Raško Konjević rekao je da je obaveza da do 10. juna ministar javne uprave i potpredsjednik vlade predlože imovenovanje radne grupe koja će ispunjavati obaveze iz različitih pravnih akata.

Vlada je usvojila informaciju o prodaji trajno oduzetih elektronskih mašina za igre na sreću-elektronska ruleta.

“Radi se o dvije mašine vrijednosti preko 20.000 eura”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Nakon Nove godine mogli bi da imamo u posjedu 260 vozila, procjena je da treba 130

Vlada je usvojila informaciju o nabavci vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova sa prijedlogom za preusmjerenje sredstava.

Premijer je podsjetio na prošlogodišnji problem kada su pripadnici MUP-a ostali bez vozila, a na to je ukazao i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Ipak, zbog preklapanja dva tendera, na crnogorskim drumovima bi u jednom trenutku moglo da bude 260 vozila MUP-a, od potrebnih 130, a za to bi mogla da bude napravljena šteta od 400.000 eura. Ta informacija je dovela do različitih mišljenja ministara.

“Prečeg interesa od funkcionalnosti MUP-a ne postoji. Najveći gubitak za Crnu Goru i njenu bezbjednost bio bi da usred sezone ostanemo bez vozila i da ne možemo da funkcionišemo. Tačno je da možemo da dođemo u situaciju da nakon Nove godine imamo u posjedu 260 vozila, a neka procjena je da nam u ovom trenutku treba 130 vozila. Građani treba da znaju da bilo koja mogućnost da imamo više vozila, službenika, ne mogu biti šteta po građane već samo korist. Ako budemo na putevima imali 260 vozila u jednom periodu, a to omogući da sačuvamo jedan život na putevima, ili kad su kriminalni obračuni u pitanju, to vrijedi tih sredstava koje možemo potencijalno izgubiti u periodu kada se ta dva lizinga preklapaju”, kazao je Adžić.

On je poručio da je najvažnije da se vozila nabave, a jasno ističe da u periodu svog mandata neće dozvoliti da policija postane operativno nesposobna.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da prethodne greške ne treba da pravdamo novim.

“Ova informacija nije tematika Vlade. Primjena zakona nije tematika Vlade. Ova informacija je došla na Vladu da bi poslužila kao pokrivlica za nezakonito ponašanje MUP-a. Ima smisla samo u segmentu preusmjeravanja stredstava”, istakao je Konjević.

Za ta vozila će biti potrebno od 350.000 do 400.000 eura.

“Taj novac ćemo dati za nešto što nam nije potrebno. To nijesu mala sredstva. Razumijem apel, ali ne i princip”, ocijenio je Konjević.

Premijer Dritan Abazović je mišljenja da neće biti preklapanja.

“Čak i da dođe, vozila mogu da se upotrijebe za druge svrhe, za druga ministarstva”, kazao je Abazović.

Adžić ističe da se u ovom trenutku raspravlja o tome da li će MUP imati vozila od 23. juna do pristizanja novih, ili će ostati bez vozila u tom periodu.

O ekonomskom državljanstvu

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji posebnog programa (ekonomsko državljanstvo)

“Vlada želi da poveća transparentnost za sticanje ekonomskog državljanstva. Ovaj program se odvija pod snažnim međunarodnim monitoringom. Za ruske i bjeloruske državljane će biti vršen double check. Među kandidatima koji žele da dobiju crnogorsko državljanstvo ima izuzetno uspješnih ljudi u svijetu”, kazao je Abazović.

Ministar odbrane Raško Konjević je najavio da će biti objavljena imena osoba koja su stekla ekonomsko državljanstvo.

Usvojen je i Prijedlog odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti Opštini Tuzi radi ostvarivanja javnog interesa – izgradnje i rekonstrukcije stadiona FK „Dečić“.

“Radujem se novim sportskim objektima. Volio bih da ministar sporta razmisli, zajedno sa Glavnim gradom i Fudbalskim savezom, da i Podgorica dobije jedan moderan stadion. Volio bih da ukupnu sportsku infrastrukturu popravimo”, kazao je premijer.

Izvor: RTCG