18-07-2014

Novaka Đokovića za počasnog građanina Budve

Odbornici Socijalističke narodne partije SNP predložili su Skupštini opštini Budve da srpskog tenisera Novaka Đokovića proglasi počasnim građaninom Budve.

Novaka Đokovića za počasnog građanina Budve | Radio Televizija Budva

"Razlozi za donošenje ove odluke su brojni, jasni i ubjedljivi. Novak Đoković je već više godina jedan od najpoznatijih i najpriznatijih sportista svijeta. Učesnik je i pobjednik mnogih najznačajnijih teniskih turnira na svijetu. Đokovićevi rezultati već su svrstani u istorijska sportska dostignuća.

Potvrda za ostvarenje vrhunskih sportskih rezultata stigla je, između ostalog, i time što je proglašen za najboljeg sportistu svijeta u 2011. godini. Njegovi vrhunski sportski rezultati se u kontinuitetu nastavljaju i u ovoj godini.

Uz izuzetna dostignuća na sportskom polju, Novak Đoković je prepoznat u čitavom svijetu, i kao ličnost koja širi ljubav među ljudima, podstiče solidarnost i izuzetno doprinosi razvoju svijesti za unapređenje vrijednosti demokratskog društva. Zbog vrhunskih sportskih ostvarenja, ali i kao dkazani humanista i dobročinitelj, Novak Đoković je imenovan za nacionalnog ambasadora UNICEF-a. Bez dileme, Novak Đoković je postao planetarna ličnost po postignutim sportskim rezultatila ali i po načinu javnog djelovanja, jer porukama koje šalje i svojim humanim i viteškim gestovima pozitivno zrači prema svim ljudima na planeti.

Postojbina Novaka Đoković i njegovih predaka je Crna Gora, što on uvijek ističe sa osjećanjem posebne ljubavi, ponosa i poštovanja. Sama ta činjenica je od izuzetnog značaja za afirmaciju međunarodnog ugleda Crne Gore i Budve, kao njene turističke metropole.

Posjeta Novaka Đokovića Budvi, kao i njegovo vjenčanje koje se desilo ovih dana, ali i više puta iskazana vezanost za ove prostore samo dodatno potvrđuje njegovu iskrenu želju da sačuvaju i njeguju tradicionalne veze i odnosi svih ljudi i naroda sa ovih prostora.
Takođe je od neprocjenjivog značaja njegov uticaj na mlade ljude kojima je od podsticaj da se bave sportom, ali i izgrađuju kao ličnosti koje će na najbolji način doprinijeti sveukupnom društvenom napretku.

Donošenje odluke o proglašenju Novaka Đokovića za počasnog građanina Budve, svi građani Budve i Crne Gore doživjeće kao logičan i očekivani akt, jer se njegovi mečevi prate i doživljavaju sa emocijom koja je uobičajena za nekog ko vam je najbliskiji, odnosno ko vam je kao član porodice.

Ovi i brojni drugi razlozi opredijelili su Klub odbornika Socijalističke Narodne Partije da Skupštini opštini Budve predloži da Novaka Đokovića proglasi za počasnog građanina Budve", navode u SNP-u.