12-07-2023

Novčanice eura menjaju izgled

Evropska centralna banka (ECB) sprema novi dizajn euro novčanica, a čini se da u istoriju odlaze prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Evropljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu.

Novčanice eura menjaju izgled | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay)

Prozori i mostovi biće zamijenjeni jednim od sedam dizajna koje je u ponedjeljak objavila banka. Novi dizajni variraju od prirodnih motiva poput ptica ili rijeka pa do motiva budućnosti Europe, njenih vrijednosti i, kako kaže banka, “zajedničkog evropskog identiteta,” prenosi Politico.

Banka otvara debatu za javnost u eurozoni u konsultacijama koje će trajati do kraja avgusta. Svi građani zemalja eurozone moći će da učestvuju u anketi na stranicama ECB-a. ECB će osnovati i fokus grupe kako bi se uvjerili da su “mišljenja svih širom eurozone jednako zastupljena.”

“Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da spriječimo krivotvorenje novca i umanjimo posljedice za okolinu,” izjavio je član izvršnog odbora, Fabio Panetta.

On je dodao da su odlučili da zadrže gotovinu.

Ipak, ECB se neće prepustiti sudbini i dozvoliti javnosti da zaista odabere finalni dizajn. Upravno vijeće banke to će učiniti sljedeće godine.

Šest od sedam predloga došlo je od Theme Advisory Groupa (TGA), grupe stručnjaka koje je ECB imenovao u decembru 2021. godine. Upravno vijeće je odlučilo da doda još jedan predlog, “evropsku kulturu”, kako bi ojačali evropski identitet.

Grupa je dobila zadatak da kreira priču za svaki predlog i naglasi njegovu vrijednost i ono što ga je inspirisalo.

Kao i u prethodnom takmičenju, grupa je morala pažljivo da odlučuje kako ne bi povrijedila nacionalna osjećanja odabirom tema ili osoba povezanih s nekom konkretnom zemljom. Zato su odabrani prirodni motivi ptica i rijeka – oni simboliziraju slobodno krijetanje bez granica i međusobnu povezanost zemalja Evrope, rečeno je iz grupacije.

Ptice su gotovo pobijedile na prethodnom takmičenju prije dvije decenije.

Druge ideje na ovogodišnjem takmičenju uključuju prikaz ruku, simbola zajedničke izgradnje Evrope, kao i budućnost Evrope koju bi simbolizovali portreti” Evropljana koji još nijesu rođeni.

Ideje će definitivno predstavljati izazov za dizajnere ECB-a. Što se tiče teme “evropske vrijednosti u prirodi”, sama banka je priznala da je “prikazivanje ovih apstraktnih, no istovremeno vrlo važnih koncepata na novčanicama zaista čin magije.”

Grupa eksperata upozorila je da bi sedmi predlog, “Naša Europa, mi” mogao biti pogrešno shvaćen, budući da se temelji na ideji zajedničkog evropskog kulturnog identiteta.