23-12-2021

Novembarska potrošnja na nivou prošlogodišnje

Korisnici elektrodistributivnog sistema u novembru su preuzeli ukupno 213,27 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Novembarska potrošnja na nivou prošlogodišnje | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„Očitano je ukupno 394,09 hiljada brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u novembru realizovale 2,59 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 489 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu je tokom novembra priključeno 709 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca završena je izgradnja trafostanice 10/0,4kV Blok12 u Budvi, za koju je izdvojeno oko 120 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Takođe, tokom novembra radilo se na projektu izmještanja infrastrukture u zoni rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Danilovgrad, za šta je potrebno izdvojiti oko 600 hiljada EUR.

„U toku su i postupci javnih nabavki za izgradnju pet trafostanica naponskog nivoa 10/0.4kV, čija je vrijednost oko 400 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno je 31 novo, elektronsko brojilo. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 420 hiljada korisnika na području Crne Gore.