16-10-2023

Novi digitalni mamograf stiže u Dom zdravlja Budva, a tokom oktobra besplatne konsultacije za prevenciju karcinoma dojke

U sklopu Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Dom zdravlja Budva donosi odlične vijesti za svoje građanke. Ove godine, tokom oktobra organizuovane su besplatne konsultacije za prevenciju karcinoma dojke, a uskoro će budvanski Dom zdravlja dobiti i novi digitalni mamograf, čime će značajno unaprijediti svoj dijagnostički kapacitet.


Printscreen/yotube/rtv budva

Direktor Doma zdravlja Blažo Radoman ističe važnost stalnog unapređenja tehnoloških resursa u zdravstvenom sistemu.

"Kada pogledate generalno zdravstveni sistem, ja kažem da su i kadar i ljudski resursi najvažniji, a i sigurno najskuplji segment ovog jednog sistema. Da bi oni u najboljoj mjeri mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dokažu svoje znanje i vještine u zavisnosti od usluga koje pružaju, moramo ulagati u tehnološka unapređenja", kazao je Radoman gostujući u Jutrom iz Budve.



Najveća vijest je dolazak novog digitalnog mamografa, koji će biti prava revolucija za zdravstvenu ustanovu Budve.

"Novi digitalni mamograf će nam omogućiti mnogo bolju, kvalitetniju sliku u poređenju s analognim mamografom koji smo koristili od 2009. godine. Sada ćemo imati digitalne slike koje se lako mogu manipulisati, što povećava senzitivnost i specifičnost pregleda. Osim toga, uz pomoć tomo sinteze, dobijamo serije visokokvalitetnih digitalnih snimaka koji omogućavaju detaljan pregled svih delova dojke. Ovo će naročito koristiti ženama sa gustim dojkama i mladim ženama", specijalistkinja radiologije dr Sanja Đedović.

Vrijednost novog uređaja iznosi 170.000 eura, a Dom zdravlja Budva očekuje da će ga dobiti do Nove godine putem postupka javnih nabavki.

Direktor Radoman ističe da će ovo biti ogroman korak napred ne samo za njihovu ustanovu već i za cijelo primorje, s obzirom na to da takav uređaj do sada nije bio dostupan izvan Podgorice.

Besplatne konsultacije za prevenciju karcinoma dojke

Osim nabavke novog mamografa, Dom zdravlja Budva posvećuje veliku pažnju prevenciji karcinoma dojke. Tokom oktobra, organizuju besplatne konsultacije za građanke svakog radnog dana od 13 do 14 časova u prostorijama ultrazvučnog kabineta.

Dr Sanja Đedović objašnjava:

"Na konsultacijama će ženama biti pružena mogućnost da se upoznaju sa procedurom mamografskog pregleda i da im se uradi ultrazvučni pregled. Iako ultrazvuk nije metoda prevencije, važno je napomenuti da su mnogi slučajevi karcinoma dojke otkriveni putem ultrazvuka. Stoga, ovaj besplatan pregled može biti od velike koristi."

Faktori rizika i prevencija

"Apsolutni faktori rizika uključuju godine, nasledni faktor, hormonsku terapiju i ranu pojavu menstruacije i kasnu menopauzu. Relativni faktori rizika uključuju pušenje, gojaznost, fizičku neaktivnost i nezdrave stilove života", istakla je Đedović.

Direktor Radoman naglašava važnost prevencije.

"Prevencija je od suštinskog značaja. Statistika pokazuje da se karcinom dojke najčešće dijagnostikuje između 50. i 69. godine, pa je mamografski pregled važan za žene starije od 50 godina. Cilj je otkriti tumor dok je još mali i lako operabilan."

Budućnost Doma zdravlja Budva

Radoman je najavio i dodatna unapređenja.

"Ponosni smo na činjenicu da ćemo uskoro imati dva radiologa u Domu zdravlja Budva, a takođe smo aplicirali za rekonstrukciju oddjeljenja fizikalne terapije. Sve ove promjene usmjerene su na pružanje što bolje zdravstvene zaštite našim građanima", naglasio je.

Dom zdravlja Budva poziva sve zainteresovane žene da se odazovu na besplatne konsultacije i da iskoriste priliku da se informišu o prevenciji karcinoma dojke. Ova akcija, zajedno s nabavkom novog digitalnog mamografa, predstavlja veliki korak napred u brizi o zdravlju građanki Budve.