03-02-2020

Novi skok cijene Bitcoina

Bitcoin je ponovo u velikom usponu. Vrijednost kriptovalute je porasla jer strahovi od izbijanja koronavirusa unose nemir na globalne berze.



Cijena jednog bitcoina (XBT) sada se kreće oko 9.300 američkih dolara. Bitcoin je u protekloj sedmici porastao skoro 10%, a ojačao je 30% od kraja 2019. To je najbolji početak godine za bitcoin od 2012. godine.

Zabrinutost zbog brzog širenja koronavirusa jedan je od faktora koji jačaju bitcoin, jer digitalna valuta koje često raste kada su investitori nervozni.

Ali to nije jedini faktor koji pomaže rastu bitcoina.

– Nedavno jačanje bitcoina može se pripisati tekućim ekonomskim nesigurnostima – rekao je Shaun Djie, direktor digitalne token kompanije Digix.

Djie je, dalje, kao faktore koji su doveli do rasta bitocina naveo postojeće zabrinutosti zbog trgovinskih odnosa SAD-Kine, zabrinutosti za Brexita i političke napetosti između Japana i Južne Koreje. No, koronavirus je očito najveći katalizator rasta.

U tom smislu, najnoviji skok bitcoina sličan je rastu vrijednosti zlata. Žuti metal je također porastao ovog mjeseca i sada se njime trguje na sedmogodišnjem maksimumu.













Izvor: Bankar