20-10-2023

NTO CG dodijelila nagrade dobitnicima Konkursa za najbolji kratki klip na temu “zeleni turizam“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) dodijelila je vrijedne nagrade dobitnicima Konkursa za najbolji kratki video klip na temu “zeleni turizam“, koji je namijenjen djeci uzrasta od 13 do 18 godina.


Foto: NTO CG

Konkurs je, kako se navodi u saopštenju NTO CG, imao za cilj podsticanje kreativnosti i razvoj ekološke svijesti među mladima, kao i proširivanje znanja o turističkim ljepotama Crne Gore.

Djeca su imala zadatak da kroz kratki video klip, u trajanju od 15 do 60 sekundi, promovišu jedno mjesto u Crnoj Gori kroz prizmu zelenog turizma.

"Nakon uvida u pristigle prijave, Komisija, koju su činili predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, NTO CG i Filmskog centra Crne Gore, je razmatrala one prijave koje su zadovoljile uslove Konkursa, te na osnovu utvrđenih kriterijuma napravila rang listu i izabrala 10 najboljih video klipova. Za rangirane od prvog do petog mjesta opredijeljen je nagradni fond od ukupno 2.100 eura, dok su ostali dobili utješne nagrade.

Shodno ocjeni Komisije prvu nagradu osvojio je Matija Ćirović iz Andrijevice. Drugonagrađena je Marija Keković, treću nagradu je osvojio Gojko Medin, a četvrto mjesto zauzeo je Aleksa Vuksanović. Na petom mjestu našla se grupa djece, koju čine Milica Drobnjak, Safeta Nišić, Dalila Ljucić, Hana Hot i Lucija Bulatović", naveli su iz NTO CG.

Prvonagrađeni klip posvećen je problemu sječe drveća i promociji seoskih domaćinstava. Autor pobjedničkog klipa, Matija Ćirović izjavio je da je želio da prikaže jedan problem sa kojim se suočava kraj u kojem odrasta, a koji predstavlja prijetnju očuvanju zdrave životne sredine.

“S obzirom na to da volim planinarenje i fotografiju, a od malih nogu sam izviđač, odmah me je zainteresovala tema. Kroz ovu kratku video formu želio sam istaći problem uništavanja šuma na području Komova. Taj problem je jako izražen i mi svakodnevno gledamo kako nestaju prekrasna stoljetna stabla. U video klipu smo pokušali da 'oživimo' jedan porušeni mladi hrast i 'udahnemo' mu 'novi život' i tako podstaknemo svoje vršnjake da brinu o prirodi. Vjerujemo da će ljudi shvatiti našu poruku i više brinuti o očuvanju životne sredine“, poručio je Matija.


Foto: NTO CG

Dobitnica druge nagrade, Marija Keković ovom prilikom je poručila da je Konkurs podstakao da dublje razmisli o problemima zaštite životne sredine i značaju održivog razvoja.

“Želim da se zahvalim Nacionalnoj turističkoj organizaciji na ovako zanimljivom konkursu i osvojenoj nagradi. Konkurs Zeleni turizam za mene je bio vrlo inspirativan i počela sam da razmišljam o problemu očuvanja okoline, ali ujedno i cijele Zemlje. Moj video klip nosi jasnu poruku – jedini način da spasimo planetu je da svako od nas da svoj doprinos, ma koliko mali bio“, kazala je ona.

Djeci koja su prema ocjeni Komisije rangirana od šestog do desetog mjesta su dodijeljene utješne nagrade. Među dobitnicima utješnih nagrada su: Petra Radenović, Janja Ćetković, Anika i Nikša Janjušević, Dragana Kljajić, Gabrijel Gočaj, Gabrijela Gočaj, Arijan Kalaj, Vanesa Kalaj i Irina Dedvukaj.

Iz NTO CG su ovom prilikom poručili da je pristiglo preko 60 prijava, te da je zbog kreativnosti djece i jasnih poruka o značaju zelenog turizma, bilo jako teško izabrati pobjednika.

“Imali smo priliku da vidimo na koji način djeca gledaju na pitanja očuvanja okoline i održivog razvoja, odnosno zelenog turizma, što je bilo zaista inspirativno za nas. Kroz klipove smo shvatili da oni vrlo pravilno percipiraju ove pojmove, te shvataju da je odgovornost na svakom pojedincu. Cilj nam je bio da djeca istražujući o turističkim ljepotama Crne Gore prodube znanje o svojoj zemlji, te da ih podstaknemo na preduzimanje svakodnevnih koraka ka očuvanju prirode. Vjerujem da ih je rad na ovim klipovima podstakao da razmišljaju dublje o ekološkim problemima, te istraže moguća rješenja“, kazala je menadžerka NTO CG Matea Matan.