11-11-2020

NTO predstavlja ponudu destinacije na virtuelnoj međunarodnoj turističkoj berzi u Londonu

Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavlja ponudu destinacije na međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market, koja se usljed aktuelne pandemije koronavirusa prvi put održava u potpunosti virtuelno u Londonu.

NTO predstavlja ponudu destinacije na virtuelnoj međunarodnoj turističkoj berzi u Londonu | Radio Televizija Budva



Iz NTO-a je saopšteno da učešće na tom važnom globalnom događaju za turističku industriju, koji je počeo u ponedjeljak i traje do sjutra, podrazumijeva virtuelni štand Crne Gore, odnosno prisustvo u katalogu WTM-a.

»To omogućava zakazivanje i održavanja video sastanaka sa ostalim učesnicima, uspostavljanje novih kontakata i obnavljanje postojećih, putem interaktivne online platforme«, navodi se u saopštenju.

U okviru virtuelnog štanda Crne Gore svoju ponudu predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve i Bara, hotelske kompanije Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, HG Montenegro Stars i Beppler & Jacobson, kao i novi hotel Blue Kotor Bay.

Tokom sastanaka, predstavnici NTO predstavili su ponudu destinacije i razmatrali mogućnosti za saradnju na planu promocije, prije svega na tržištu Velike Britanije, ali i na ostalim emitivnim tržištima, s obzirom na globalni karakter te turističke berze.

Održani su i planirani sastanci sa predstavnicima uticajnih globalnih medija među kojima BBC Global, Discovery, Travel Zoo, kao i sa predstavnicima vodećih britanskih medija uopšte i onih specijalizovanih za oblast turizma kao što su: The Independent, The Guardian, Daliy Mail, Telegraph, National Geographic Traveller, Culture Trip, Wanderlust, Travel Bulletin, Metro, Globetrender, Globetrotter TV, Selling Travel, Travel Weekly, Luxury Travel Intelligence, Travel Trade Gazette i GoNomad Travel.

Takođe, predstavnici NTO održali su sastanke sa mnogim relevantnim kompanijama u turizmu među kojima su Sojern, Miki Travel, OTT Online Travel Training, Oasis Travel, Traverse, Hotel Beds, New Deal Europe, te sa brojnim influenserima, blogerima, freelance novinarima i fotografima koji su od važnosti za promociju putem digitalnih kanala.

Tokom trajanja londonske turističke berze, NTO je dodatno promovisala ponudu destinacije putem distribucije deset tematskih saopštenja britanskim medijima.

»Predstavljeni su nova kampanja i TV spot U društvu prirode, ali i sigurnosni protokoli i mjere koje država preduzima kako bi u uslovima pandemije omogućila sigurnost građanima i turistima koji posjećuju našu zemlju, koji su usaglašani sa globalnim protokolima, što je potvrdio Svjetski Savjet za turizam i putovanja (WTTC), s obzirom na to da je Crna Gora nosilac međunarodne oznake za sigurna putovanja Safe Travels«, navodi se u saopštenju.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, kazala je u intervjuima za britanske medije da su svjesni činjenice da su sigurnost i zdravlje na prvom mjestu, kao i da je pandemija prouzrokovala strah kod ljudi, ne samo od putovanja već i od gužvi.

»Ulažemo napore u sprovođenju sigurnosnih protokola, kako bismo obezbijedili sigurnost turistima koji provode odmor u našoj destinaciji i istovremeno omogućili oporavak sektora turizma«, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je navela da kampanja U društvu prirode koja predstavlja prirodne ljepote destinacije, ima za cilj da inspiriše putovanja u Crnu Goru kada se stvore uslovi, ukazujući na tanku vezu između čovjeka i prirode i njenu važnost u ograničavajućem digitalnom svijetu, u kojem su svi primorani da žive tokom pandemije.

»Crna Gora nudi obilje mogućnosti za odmor u prirodi, uz bezbjednu distancu«, dodala je Radak Kukavičić.

Pored prirode, u fokusu promocije u Londonu su i noviteti u ponudi za narednu sezonu, kao što je otvaranje prvog hotela brenda One&Only u Evropi, u Herceg Novom, kao i ponuda destinacije uopšte, kako za ljetnji, tako i za zimski turizam, te kulturne znamenitosti, gastronomija i mogućnosti za aktivni odmor.

Iz NTO su kazali da u periodu od 2015. do prošle godine Crna Gora bilježi konstantan porast broja britanskih turista. Tokom prošle godine zabilježena je oko 30 odsto veća posjeta sa tog tržišta u poređenju sa 2018. godinom.

»S obzirom na evidentna usporavanja usljed snažnog negativnog uticaja globalne zdravstvene krize na turizam, procjenjuje se da bi se, uz stabilizaciju zdravstvene situacije, mogao očekivati postepeni oporavak i povratak britanskih turista tokom naredne sezone«, dodaje se u saopštenju.

Učesnici turističke berze u Londonu u prilici su da, uživo putem online platforme prate konferencije i forume na kojima učestvuju lideri i stručnjaci iz sektora, a koje se bave nekim od problema sa kojima se suočava sektor turizma danas, razmatra se uticaj koji je globalna zdravstvena kriza imala na putovanja i turizam i diskutuje o putu oporavka, identifikujući trendove i inovacije koji oblikuju budućnost tog sektora.