15-08-2018

NTO: Sezona obara rekorde

Crna Gora iz godine u godinu sve je privlačnija turistička destinacija za ljude širom svijeta. Ovogodišnja ljetnja turistička sezona još jedna je u nizu koja će po procjenama Nacionalne turističke organizacije biti rekordna. Crnogorske plaže pune su kupača, a trenutno u zemlji boravi oko 200 hiljada turista, najviše iz regije, ali i Rusije.

NTO: Sezona obara rekorde | Radio Televizija Budva

Kako je agenciji Anadola saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), očekivanja su da ovogodišnja sezona premaši prošlogodišnju, koja je bila rekordna.

"Imajući u vidu fizičke i finansijske pokazatelje, raznovrsniju strukturu turista, kao i zadovoljstvo gostiju, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u dosadašnjem dijelu turističke sezone i očekujemo da premaši rekordnu prošlogodišnju. Prema zvaničnim statističkim podacima, u Crnoj Gori je samo u hotelima tokom prvih šest mjeseci boravilo 407.000 gostiju što je rast od 17 odsto u odnosu na rekordnu 2017. godinu, a ostvareno je 1.356.000 noćenja, što je takođe rast od 12 odsto. Na osnovu podataka sa terena, privatni smještajni kapaciteti bilježe odličnu popunjenost, međutim još uvijek ne raspolažemo zvaničnim statističkim podacima koji obuhvataju i privatni smještaj“, saopšteno je iz NTO za AA.

Dobra posjećenost turista odražava se i na finansije Crne Gore. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. godine bilježi se rast prihoda od turizma 8,5 odsto. Kada je u pitanju naplata boravišne takse, zaključno sa 12. avgustom naplaćeno je 866.000 eura što je za oko 80.000 više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Da je ljetna sezona u uspješna potvrđuju i statistički podaci Aerodroma Crne Gore. Aerodromi u Podgorici i Tivtu tokom prvih sedam mjeseci bilježe rast prometa aviona i putnika.

Upravo ovih dana, kada su temperature skoro iznad prosjeka, crnogorske plaže prepune su kupača, a na primorju se traži krevet više. Prema procjeni lokalnih turističkih organizacija, trenutno u Crnoj Gori boravi oko 200.000 gostiju, najviše u Budvi oko 73.000. Slijede Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Kotor i Tivat.