10-05-2019

Nurković: Građani da se savjesnije ponašaju i poštuju pravila

Crna Gora poboljšanjem putne infrastrukture nastoji da smanji rizik ne samo od gubitka ljudskih života nego i povreda, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i poručio da je jedan život vrijedniji od svega.

Nurković: Građani da se savjesnije ponašaju i poštuju pravila | Radio Televizija Budva

Nurković je, povodom obilježavanja sedmice bezbjednosti u saobraćaju, rekao da država radi sve što je do nje i da je potrebna sinergija građana, države i nadležnih organa.

On je ocijenio da je osim putne infrarastrukture potrebno i mijenjati svijest građana, navodeći da Ministarstvo ulaže napore u edukaciji profesionalnih građana i da je u saradnji sa Privrednom Komorom edukovano oko tri hiljade profesionalnih vozača.

"Država ulaže u infrarstrukturu, gradi nove puteve, a građani treba da se savjesnije ponašaju i poštuju pravila i sinergijom svih subjekata treba doći do smanjenja broja udesa i žrtava na našim putevima", naglasio je Nurković.

On je ukazao i na edukaciju i ponašanje najmlađih i omladine u saobraćaju.

"U tom dijelu nastavićemo kao i do sada da pružamo podršku civilnom sektoru kako bismo zajednički i u kontinuitetu uticali i stvarali generacije odgovornih mladih ljudi", kazao je Nurković.

On je naveo da se na teritoriji cijele države prosječno godišnje uloži od 40 do 50 miliona EUR u modernizaciju postojećih i izgradnju novih regionalnih i magistralnih saobraćajnica, podižući na taj način stepen sigurnosti saobraćaja na crnogorskim putevima.

Nurković je rekao da se na svakom koraku vide rezultati ulaganja i da se nikada više nije ulagalo u saobraćajnu infrastrukturu nego danas.

"Ravnomjeran razvoj i modernizacija nacionalne mreže puteva je jedan od prioriteta rada ove Vlade, a fokus je na realizaciji projekata koncipiranih kroz nekoliko programa", kazao je Nurković.

On je poručio da se rješavaju indentifikovane takozvane „crne tačke“, prepoznata uska grla, saniraju se mostovi, tuneli, klizišta i kosine, ali grade se i nove treće trake i potpuno novi putni pravci.

"Jedan od većih projekata je putni pravac Lubnice - Jezerine čime će se spojiti Berane sa Kolašinom i dalje prema Podgorici, koji će skratiti putovanje i povećati bezbjednost saobraćaja", naglasio je Nurković.

Govoreći o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar Boljare, Smokovac Uvač Mateševo, Nurković je rekao da se zaboravlja činjenica da se na taj način rješava pitanje sigurnosti saobraćaja na jednoj od težih dionica na crnogorskim putevima, kanjon Morače, koji je odnio veliki broj ljudskih života.

Nurković smatra da taj argumet treba da bude i najvažniji kada se dovodi u pitanje opravdanost izgradnje ove dionice.

"Koristim svaku priliku da istaknem činjenicu da izgubljen život nema cijenu, da se faktor sigurnosti i bezbjednosti saobraćaja ne smije posmatrati kroz finansijske analize, studije isplativosti i ostale tzv. argumente koje se kontinuirano plasiraju crnogorskoj javnosti od određenog dijela medija i civilnog sektora", rekao je Nurković.