08-10-2021

NVO Green Home organizovala nacionalnu radionicu „Ljudska prava i životna sredina“

NVO Green Home je organizovala nacionalnu radionicu na temu „Ljudska prava i životna sredina“. Cilj radionice bio je osvrt na probleme sa kojima se suočavaju ekološki aktivisti u Crnoj Gori i regionu prilikom odbrane prava na zdravu životnu sredinu i pružanje pravnih mehanizama i alata koje ekološki aktivisti mogu koristiti tokom svojih aktivnosti.



Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Snežana Armenko i pravni ekspert Ana Bogdanović dale su osvrt na pravnu situaciju u Crnoj Gori kada je u pitanju ekološki aktivizam i prava ekoloških aktivista, te pravna sredstva koja mogu biti korišćena za ostvarivanje zakonskih prava u životnoj sredini.

"Prava ekoloških aktivista u dijelu izražavanja individualnih stavova o ekološkim problemima su ugrožena. Djelovanje ekoloških aktivista vrlo često je okarakterisano kao neprijateljsko, obojeno pristrasnošću i neobjektivnošću čiji je jedinici cilj spriječavanje ekonomskog i društvenog prosperiteta", saopšteno je iz NGO Green Home.

Sa druge strane, kako ističu, ekološki aktivizam se zalaže za održivo upravljanje prirodnim resursima, tretiranje životne sredine kao javnog dobra, na koje svaki pojedinac polaže pravo.

"Radionica je dio međunarodnog projekta „Stay safe and speak out“ koji realizuje NVO Green Home zajedno sa partnerskim organizacijama sa Zapadnog Balkana. Realizacija projekta je podržana od strane Švedske međunarodne korporativne agencije za razvoj (SIDA) kroz Balkansku mrežu za razvoj civilnog društva (BCSDN). Projekat je obuhvatio pet zemalja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru", navode u saopštenju.