05-07-2017

NVO Jaz-Mrčevo polje: Bez uknjižbe imovine nema Sea Dance festivala

Kako od ministarstava finansija i održivog razvoja i turizma nijesu dobili odgovore na zahtjeve za uknjižbu imovine, mještani Grblja su na Skupštini NVO Jaz - Mrčevo polje donijeli odluku da ne dozvole održavanje Sea Dance festivala na njihovoj zemlji na Jazu.

NVO Jaz-Mrčevo polje: Bez uknjižbe imovine nema Sea Dance festivala | Radio Televizija Budva

Kako je istakao predsjednik NVO Jaz-Mrčevo polje Ilija Bućin, takva odluka je posledica oglušavanja resornih ministarstava na zahtjeveza uknjižbu zemljišta.



"Poslije 5. jula, kada ističe aktuelni ugovor o zakupu kompleksa Mrčevo polje sa Opštinom Budva, NVO neće produžiti taj ugovor za ubuduće niti će dozvoliti održavanje bilo kakvih estradno sportskih manifestacija, samim tim ni Sea Dance festivala. Mještani su u najvećem broju za to da se ovaj stav i dalje zastupa i mi od toga nećemo odustati ni po koju cijenu", kazao je Bućin.



Prema njegovim riječima, pregovori o uknjižbi imovine na četiri parcele na kompleksu površine 180 hiljada metara kvadratnih započeti su u martu.

"Tada smo započeli pregovore sa predsjednikom lokalne samouprave poslije kojih je on uputio zvanične dopise i Ministarstvu finansija, koje je nama najbitnije u ovoj priči, i Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Opština u ovom slučaju,nažalost, neme neke velike ingerencije da nam može direktno pomoći po pitanju knjiženja. Oni su pokazali dobru volju da nas podrže, da u okviru svojih domena djelovanja utiču na resorna ministarstva da se pokrene priča, međutim, nikakve reakcije nema od ministarstava, Vlade, države, nikakvih nagovještaja da sjednemo i da nađemo način promjene modaliteta knjiženja imovine naših članova na predmetno zemljište. Država, u poslednjih pet mjeseci, nije našla za shodno da nas kontaktira na bilo koji način i da nam kažu da li žele i ne žele da nas uknjiže. Mi nemamo nikakvu povratnu informaciju od njih. I sad se od nas traži, u zadnji momenat, da se, eventualno, povučemo, odustanemo od ovih naših zahtjeva i da popustimo. Mi više popustati nikome nećemo. Naš primarni interes organizacije je zaštita interesa vlasnika zemlje i ništa nas drugo ne zanima", kategoričan je Bućin.



On naglašava da su i dalje otvoreni za saradnju i da će ispoštovati rok koji su ranije postavili.

"Aktivno čekamo da nas kontaktiraju i poslije 5. jula, nijesmo mi zatvorili vrata, ali jednostavno loptica je na strani države, na njima je da se pokrenu, da sjednemo i da riješimo ovaj problem. Dok se problem ne riješi jasno i glasno kažemo da nećemo dozvoliti da na naše četiri parcele, neovlašćeno i bez našeg znanja, bilo ko ulazi silom ili milom. Od strane naše NVO i našeg članstva će biti reakcije i nećemo mirno dozvoliti da bilo ko arči našu zemlju i postavlja bilo kakve bine ni za Sea Dance niti za bilo šta drugo", naglasio je Bućin.

Sa odlukom mještana Grblja upoznati su i nadležni u Opštini, ali i policija.



"Odmah nakon Skupštine sam, putem SMS-a, upoznao predsjednika Opštine sa našom odlukom, probao sam ga zvati i telefonom, doduše bilo je kasno pa mi se nije javio. Upoznao sam i komandira Centra bezbjednosti, tako da svi bitni činioci u ovoj priči su upoznati sa Odlukom i djelovanjem NVO poslije 5. jula", kazao je Bućin.

Opština Budva je izmirila sve ugovorene obaveze prema vlasnicima zemljišta na Jazu za održavanje prošlogodišnjeg festivala