11-12-2020

NVU Perspektiva: Demanti povodom rezultata gimnastičarki na EP u Kijevu

Iz NVU Perspektiva uputili su demanti povodom informacije o rezultatima crnogorskih reprezentativki na EP u ritmičkoj gimnastici održanom u Kijevu u periodu od 26. do 29. novembra.


Demanti prenosimo u integralnoj formi:

Dana 04.12.2020. godine na Vašoj televiziji u emisiji koju je vodila novinarka – voditeljka Jelena Janićijević gostovala je g-đa Vesna Radonić, predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore. Povod za gostovanje na Vašoj televiziji je bilo nedavno završeno Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici, održano u Kijevu – Ukrajina, u periodu od 26 – 29. novembra tekuće godine.

U ovoj emisiji od strane g-đe Vesne Radonić iznijete su brojne neistine u cilju dezavuisanja cjelokupne javnosti, kako budvanske, tako i crnogorske (a iste informacije prenijeli su i Vaš portal i emisija „Polis“). Naime, neuspjehe crnogorskih reprezentativki Jovane Marković iz GK „Budva“ – 24. mjesto, i Lane Damjanović iz GK „Enigma“ iz Podgorice – 29. mjesto, proglašava „istorijskim uspjehom“ crnogorskih takmičarki. Zatim u istoj emisiji navodi da 24. mjesto Jovane Marković omogućava ovoj takmičarki pravo nastupa na kvalifikacionom turniru za odlazak na Olimpijske igre.

Radi pune i tačne informisanosti, kako budvanske tako i crnogorske javnosti, što su Vaša novinarka – voditelj i odgovorni urednik propustili da učine, a na šta ih je obavezivala odredba člana 31 Zakona o medijima („Službeni list Crne Gore“, broj 82/20) („Novinar je dužan da prije objavljivanja informacija o određenom događaju, pojavi ili ličnosti, sa dužnom pažnjom, provjeri njeno porijeklo, istinitost i potpunost“), želimo da iznesemo punu i tačnu istinu.

U Kijevu – Ukrajina se u periodu od 26 – 29. novembra tekuće godine održalo 36. Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici uz učešće 115 takmičarki iz 23 evropske zemlje. Takmičarke su nastupale u seniorskoj konkurenciji (ukupno 25 takmičarki u pojedinačnoj konkurenciji i 6 timova u ekipnoj konkurenciji) i juniorskoj konkurenciji (ukupno 57 juniorki u pojedinačnoj konkurenciji). Zbog poznate situacije prouzrokovane pandemijom Covid- 19 virusa i malog broja prijavljenih zemalja i takmičara, ovo Evropsko prvenstvo nije bilo bodovano za olimpijske vize, već su se takmičarke borile za nagrade.

Crnu Goru na ovom 36. Evropskom prvenstvu predstavljale su dvije takmičarke, Jovana Marković (GK „Budva“) u seniorskoj konkurenciji i Lana Damjanović (GK „Enigma“ Podgorica) u juniorskoj konkurenciji.

Jovana Marković je u pojedinačnoj konkurenciji zauzela „istorijsko“ 24. mjesto od ukupno 25 takmičara - jedino je takmičarka Kahriman Hana iz BIH bila slabije plasirana od nje. Markovićeva je nastupala u 4 discipline: obruč - 24., lopta - 24., čunjevi - 24. i traka - 24. Toliko o „istorijskom rezultatu“ Jovane Marković.

Lana Damjanović je nastupala takođe u 4 discipline: vijača – 40. od 41 takmičarke; lopta - 41. od 41 takmičarke; čunjevi - 39. od 41 takmičarke; i traka - 34. od 41 takmičarke.

Shodno članu 24 Zakona o medijima („Službeni list Crne Gore“, broj 82/20), osnivač medija je odgovoran za objavljeni medijski sadržaj. Istu odgovornost snosi i glavni urednik. Sa pozivom na član 48 stav 1 Zakona o medijima, zahtjevamo da u istoj emisiji u kojoj je objavljena netačna informacija, emisiji „Polis“ i na portalu RTV Budva, objavite ovaj demanti i na taj način ispravite iznijete neistine i ujedno budvansku i crnogorsku javnost informišete o punoj i tačnoj istini u vezi sa nastupom i rezultatima crnogorske reprezentacije na 36. Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici.

Iz NVO Perspektiva dostavili su sljedeći materijal: