11-11-2023

Obezbijeđena računarska oprema za škole vrijedna preko šest miliona EUR

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija potpisalo je ugovor o nabavci računarske opreme za sve onovne i srednje škole u Crnoj Gori, u vrijednosti od preko 6,3 miliona EUR.


Foto: Gov.me

Kako su kazali iz tog resora, škole će biti opremljene sa preko 5,7 hiljada računara i laptopova, kao i ostalom računarskom opremom.

“Na taj način stvaramo jaku osnovu za digitalizaciju obrazovnog procesa i omogućavamo našim mladim ljudima da steknu digitalne vještine i kompetencije koje su neophodne za XXI vijek”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je ugovor potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem – konzorcijumom podgoričkih kompanija KimTec i G tech i zagrebačke kompanije King ICT.

Iz Ministarstva su kazali da finansiranje dolazi iz različitih izvora, uključujući 63 odsto kredita Evropske investicione banke, 30 odsto grant sredstava iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira i sedam odsto iz nacionalnog budžeta.

“Obezbijeđeno je 4.575 računara, 1.133 laptopa, 1.806 televizora, 516 projektora i 445 štampača koji će biti stavljeni na raspolaganje osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori”, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović rekla je da je tom investicijom obezbijeđeno više od 50 odsto neophodne računarske opreme.

Ona je dodala da će 44. Vlada će uložiti napore da u toku svog mandata obezbijedi dodatnu opremu koja će unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima.

„Veliku zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske investicione banke i obećavamo da ćemo u narednih 18 nedjelja opremiti svaku osnovnu i srednju školu u Crnoj Gori savremenim računarskim učionicama”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da im je cilj da stvore uslove za kvalitetno obrazovanje.

“Jer izvanredna Crna Gora traži izvanredna znanja, a sa mladim ljudima koji su naš najvredniji resurs sigurna sam da možemo ostvariti izvaredne rezultate“ zaključila je Jakšić Stojanović.



(Mina)