03-03-2021

Obilježavanje jubileja: U septembru 30 godina ekološke države Crne Gore

U susret 30-godišnjici donošenja deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori premijer Zdravko Krivokapić razgovarao je u svom kabinetu s ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem i njegovim timom o modalitetima obilježavanja jubileja, kao i o tome da se tokom ove godine organizuje niz manifestacija i manjih projekata koji bi bili dio planiranog programa.

Obilježavanje jubileja: U septembru 30 godina ekološke države Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Evo kako je glasila deklaracija kojom je Crna Gora postala Ekološka država 20. septembra 1991. godine

DEKLARACIJA O EKOLOŠKOJ DRZAVI CRNOJ GORI

Mi, poslanici Republike Skupštine Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrozavanja prirode zaštita identiteta prostora na kome živimo i djelujemo postala naš neodložan i pravovremen posao.

Svjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvećujemo se njenoj zaštiti u ime sopstevnog opstanka i budućnosti potomstva.

Prihvatamo da nijedna razlika medju nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izloženo naše prirodno okurženje. Bez obzira naša nacionalna, vjerska, politička i druga ubjedjenja i osjećanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirode.

Čovjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznačenju. S toga je oduvijek zloupotrebu čovjeka pratila zloupotreba prirode. Zato opredjeljujući se i boreći se za dostojanstvo čovjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode.

Donošenjem ove deklaracije Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost sve ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti.

20. septembar 1991. godine
Skupstina Republike Crne Gore