25-06-2021

Obilježen Međunarodni dan javne uprave, nagrađeni najbolji službenici

Zaposleni u javnoj upravi će doprinijeti ukupnoj transformaciji Crne Gore, pregovaračkom procesu i prihvatanju standarda, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, povodom obilježavanja Međunarodnog dana javne uprave.

Obilježen Međunarodni dan javne uprave, nagrađeni najbolji službenici | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, u saradnji sa Upravom za kadrove i kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori, obilježilo je Međunarodni dan javne uprave događajem „Sa građanima i za građane“.

Abazović je zahvalio svim zaposlenim u javnoj upravi za doprinos koji su dali u godini koja je bila izuzetno teška.

„U najtežim vremenima, mi smo najbolji. Treba da učimo, kako da budemo najbolji u lakšim vremenima“, kazao je Abazović.

On je rekao da je zahvalan zaposlenima u zdravstvu, policiji, Vojsci, bezbjednosnom sektoru, ali i u svim drugim sektorima.

„Abazović je iskazao uvjerenje da će zaposleni u javnoj upravi dati doprinos ukupnoj transformaciji Crne Gore, pregovaračkom procesu i prihvatanju standarda“, navodi se u saopštenju.

Resorna ministarka Tamara Srzentić ocijenila je da je biti javni službenik i u službi građana najveća čast i privilegija.

„A služiti građanima i građankama Crne Gore je mnogo više od toga. Dan javne uprave afirmiše svuda u svijetu univerzalne vrijednosti – jedinstvo, zajedništvo, odgovornost, pristupačnost, empatiju“, kazala je Srzentić.

Ona je rekla da je prethodnih mjeseci svjedočila nevjerovatnoj energiji zaposlenih na svim nivoima javne uprave, i da je svjesna doprinosa svih zaposlenih u svim sektorima javne uprave i žrtve koju su naročito podnijeli zaposleni u sektorima zdravstva, prosvete, policije, Vojska, ali i na svim drugim drugim mjestima.

„Zato danas želim da pomenem i zaposlene na poslovima digitalizacije, zaposlene u finansijama, javnim nabavkama, opštim službama, arhivama, šalterima, inspekciji. Svi ste vi jednako važni i najveća vrijednost javne uprave“, istakla je Srzentć.

Ona je kazala da rad u javnoj upravi ima smisla samo ako donosi rezultate, ako tjera naprijed, ako obezbjeđuje bolja, nova i pozitivna iskustva za građane.

Srzentić je istakla da kada govori o reformi javne uprave, da je njena prva asocijacija da reforma podrazumijeva korjenite promjene unutar sistema, sa službenicima.

„Od početka mog mandata sa posebnom pažnjom radimo na mijenjanju kulture i načina upravljanja unutar Vlade kako bi liderima - državnim službenicima otvorili jednu novu perspektivu liderstva za građane“, zaključila je Srzentić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kazala je da javna uprava treba da uliva povjerenje, tako što će biti više fokusirana na čovjeka, agilna i aktivna u traženju izazova i promjena.

„Ubrzani trend digitalizacije, u čijem su osnovu unaprijeđene digitalne vještine državnih službenika i poboljšani institucionalni procesi, prilika je da se doprinese većoj otvorenosti, transparentnosti i efikasnosti“, rekla je Gašparikova.

To su, kako je istakla, ključni elementi za izgradnju buduće pripremljenosti, obezbjeđivanje inkluzivne politike i usluga u skladu sa potrebama građana, kao i za smanjivanje nejednakosti i poboljšanje povjerenja u javne institucije

Gašparikova je poručila državnim službenicima da su upravo oni pokretači transformacije javne uprave u modernu i inkluzivnu organizaciju 21. vijeka.

V.d. direktorice Uprave za kadrove Jovana Nišavić kazala je da profesionalizacija javne uprave sa sobom nosi brojne izazove i prepreke koji nikako ne smiju biti kamen spoticanja do ostvarenja cilja, već podstrek za rad ispunjen kreativnom energijom i inovativnim pristupom.

Iz Ministarstva su kazali da su dodijeljene nagrade najboljim službenicima u ministarstvima i Upravi za kadrove, u kategorijama za doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave, za najinovativniji projekat u oblasti pružanja usluga, za doprinos transparentnosti javne uprave i za poseban doprinos tokom pandemije koronavirusa.

„Dobitnici su Lahira Duraković, Helena Đurović, Nataša Mijanović, Mirsad Spahić, Dijana Mijušković, Jelena Knežević, Maja Dragojević, Srđan Damjanović, Marija Janković i Aleksandra Masoničić“, dodaje se u saopštenju.

Skupština Ujedinjenih nacija 2003. godine proglasila je Međunarodni dan javne uprave, čijim obilježavanjem se želi ukazati na značaj i doprinos javne administracije u razvoju društva i zajednice, na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.