05-12-2019

Objavljena lista zemalja u kojima se najbolje odnosno najlošije govori engleski jezik

Međunarodna kompanija EF Education First je objavila izvještaj za 2019. godinu o tome koliko dobro odnosno loše stanovnici zemalja širom svijeta govore engleski jezik, a kojima ovaj jezik nije maternji. Crne Gore nema na listi!


Države su svrstane u pet kategorija. U jednoj se nalaze one u kojima je poznavanje engleskog jezika veoma visoko, u drugoj su one u kojima je visoko, u trećoj su one u kojima je umjereno, u četvrtoj su one u kojima je ono nisko, dok su u petoj one u kojima je vrlo nisko.

Na prva tri mjesta po vrlo visokom poznavanju ovog jezika se nalaze skandinavske zemlje - Holandija, Švedska i Norveška. Danska je na četvrtom mjestu.

U zemlje gdje je poznavanje engleskog jezika vrlo visoko je i Hrvatska koja se pozicionirala na 14. mjesto. Srbija je na 17. poziciji i time se svrstala među one države u kojima je poznavanje ovog jezika vrlo visoko.
Albanija je zauzela 50. mjesto. Okarakterisana je kao državom u kojoj je poznavanje nisko.

Na posljednjem, 100. mjestu je Libija kao zemlja u kojima je poznavanje vrlo nisko.

Bosna i Hercegovina nije jedina država iz regije koja se nije našla na listi. Izostale su i Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Osim država, rangirani su i glavni gradovi. Na toj listi nema Sarajeva, ali ni Podgorice, Skoplja i Ljubljane.

Stanovnici Zagreba su ocijenjeni kao neko ko veoma visoko poznaje engleski jezik, dok su Beograđani okarakterisani kao oni koji visoko poznaju.