09-07-2020

Obrazovni sistem spreman za dalju digitalizaciju

Obrazovni sistem je, u vrijeme pandemije koronavirusa, kroz fleksibilnost i projekat UčiDoma potvrdio spremnost za dalju digitalizaciju, ocijenili su ministar prosvjete Damir Šehović i šef kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.



Iz Ministarstva su naveli da će dalja digitalizacija obrazovanja biti u fokusu saradnje tog Vladinog resora i UNICEF-a.

Šehović i Santander su ocijenili da je epidemija koronavirusa postavila ozbiljan izazov pred sisteme obrazovanja širom svijeta, kao i da je obrazovni sistem Crne Gore u rekordnom roku pružio učenicima kvalitetan onlajn sadržaj.

Oni su poručili da je ova situacija pokazala da je digitalizacija u obrazovanju neophodna i direktno povezana sa razvojem ekonomije 21. vijeka.

Šehović je rekao da je projekat "UčiDoma" sačuvao djeci zdravlje i omogućio kontinuitet obrazovnog procesa i pokazao prilagodljivost obrazovnog sistema.

"Uspješna realizacija nastave na daljinu, ohrabrila nas je da u kratkom roku uđemo i u projekat elektronskog upisa za sve nivoe obrazovanja, u čemu nam je UNICEF bio značajan partner", poručio je Šehović.

On je naglasio da je digitalzacija jedan od narednih većih projekata Ministarstva prosvjete.

"Riječ je o projektu “Digitalna učionica” koji smo planirali da, kao pilot projekat, započnemo ove jeseni u prvim razredima osnovne škole. Predviđena je izrada digitalnih udžbenika za ovaj razred iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima", objasnio je Šehović.

Santader je rekao da polje digitalizacije otvara veliki prostor za saradnju.

"Kancelarija UNICEF-a spremna je da bude podrška obrazovnom sistemu, u oblasti digitalizacije inkluzivnog i predškolskog obrazovanja, borbe protiv vršnjačkog nasilja, pružanju podrške djeci RE populacije i jačanju kapaciteta nastavnika", kazao je on.

Santader je rekao da će obrazovanje ostati prioritet kancelariji UNICEF-a i u narednom periodu.

Šehović i Santander su rekli da su uvjereni da će školska godina početi reguralno, da je povratak u nezamjenjive školske klupe zajednički cilj Ministarstva i UNICEF-a.

Izvor: Mina