21-03-2019

Od 1. aprila se ukida ovjera zdravstvenih knjižica

Ovjera zdravstvenih knjižica ukida se od 1. aprila, a podaci o statusu osiguranja ubuduće će se elektronski ažurirati i biti dostupni na svim punktovima zdravstvenih ustanova, rekao je direktor Fonda, Sead Čirgić.

Od 1. aprila se ukida ovjera zdravstvenih knjižica | Radio Televizija Budva

Prema njegovim riječima, ovim crnogorski građani više neće morati da čekaju ispred šaltera u područnim jedinicama Fonda za zdravstveno osiguranje kako bi ovjerili zdravstveni dokument.

"Biće obezbijeđena automatska elektronska verifikacija zdravstvenih knjižica, odnosno njihova ovjera. Dovoljno je da pacijent kod izabranog doktora ili ljekara specijaliste ponese svoju knjižicu, a na punktu će biti obezbijeđena provjera da li je ona elektronski ovjerena, odnosno da li ima pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku sredstava Fonda", precizirao je Čirgić za Pobjedu.

On je naveo i da će od 1. aprila na portalu ezdravlje biti instaliran servis e-osiguranje, pa će osiguranik u svakom trenutku moći da provjeri da li je uredno prijavljen na zdravstveno osiguranje, odnosno da li je njegova knjižica aktivna (elektronski ovjerena).

"To se posebno odnosi na osobe koje promijene radno mjesto ili se prvi put ulaze u status osiguranja. Moći će da provjere da li ih je poslodavac prijavio na osiguranje", pojasnio je Čirgić.

On je naglasio da će ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica bitno olakšati osiguranicima, jer više neće morati da čekaju ispred šaltera, dok će istovremeno rasteretiti i zaposlene u svim područnim jedinicama i filijalama.