13-09-2015

Od boravišne takse preko 656 hiljada

Ostvareni prihodi Nacionalne turističke organizacije (NTO) po osnovu boravišne takse, od početka godine do avgusta iznosili su 656,51 hiljadu eura, 41 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od boravišne takse preko 656 hiljada | Radio Televizija Budva

Iz NTO je saopšteno da polazeći od kretanja turističkog prometa tokom avgusta, koji se shodno podacima lokalnih turističkih organizacija kretao od 16 do 18 odsto, procjenjeno je da je zaključno sa avgustom Crnu Goru posjetilo oko 1,4 miliona turista.

“Oni su ostvarili oko devet miliona noćenja”, rekli su predstavnici NTO agenciji Mina-business.

Iz NTO su podsjetili da statistički podaci Monstata za avgust još nijesu gotovi.

“Prema zvaničnim podacima Monstata, u toku ove godine zaključno sa julom zabilježen je dolazak 832,64 hiljade turista ili 21 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu”, precizirali su iz NTO.

U prvih sedam mjeseci je, kako su kazali, ostvareno 5,2 miliona noćenja ili 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Boravišna taksa je prihod turističke organizacije, a prikupljena sredstva se koriste za finansiranje djelatnosti lokalnih turističkih organizacija i to 80 odsto i za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije (NTO) 20 odsto.