05-05-2016

Od gripa preminuo maloljetni pacijent

Da sezona gripa ne jenjava ni početkom maja pokazuje prijava još jednog smrtnog slučaja od influence virusa tipa A. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje, riječ je o maloljetnoj osobi, koja je od rođenja bolovala od teške hronične bolesti, kod koje je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija i nije bila vakcinisana protiv gripa.

Od gripa preminuo maloljetni pacijent | Radio Televizija Budva

U ovoj instituciji podsjećaju da je u sezoni nadzora nad gripom za 2015/16. godinu u Crnoj Gori do 1. maja registrovano 10 smrtnih slučajeva.

Ipak, kako u IJZ napominju, u Crnoj Gori se u 17. nadzornoj sedmici u odnosu na prethodnu bilježi pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

"Registrovano je 56 oboljelih lica, sa incidencijom 9/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom, zaključno sa 1. 5. 2016. godine potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A i antigena virusa gripa tipa B kod 219 pacijenata. Suptipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa tipa A(H1N1pdm09), tipa A(H3N2) i tipa B", ističu u IJZ.

U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, kako napominju, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

"Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnatom maramicom. Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru", dodaju u IJZ.