08-10-2022

Od početka godine u saobraćaju poginulo 57 osoba

U Crnoj Gori je, od početka godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo 57 osoba, od kojih je 15 bilo mlađe od 24 godine, saopšteno je iz Uprave policije.


Ilustracija, Foto: Freepik

Navodi se da, i pored želje, profesionalnih napora i aktivnosti koje Uprava policije kontinuirano ulaže u cilju unapređenja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, jedan broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći najteže prekršaje.

“Među njima je i značajan broj osoba iz kategorije mladih vozača, do 24 godine”, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da posebno zabrinjava činjenica da je samo u proteklih sedam dana čak 75 vozača isključeno iz saobraćaja, uhapšeno i privedeno nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje, zbog najtežih saobraćajnih prekršaja.

Oni su naveli da su nepažnja, neprilagođena ili velika brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, i dalje glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama na crnogorskim putevima.

“Nažalost, od početka godine, u saobraćajnim nezgodama je stradalo 57 osoba, od kojih je 15 bilo mlađe od 24 godine, dok je samo u posljednjih 48 časova, stradalo njih troje”, navodi se u saopštenju.

Iz policije su apelovali na sve vozače, pogotovo mlade, ali i na njihove roditelje, da o toj kategoriji vozača, posebno povedu računa, skrenu pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i sigurno upravljanje vozilom.

Uprava policije će, kako se dodaje, nastaviti, u okviru realnih i objektivnih mogućnosti, da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

“Neke stvari ni te radnje ne mogu se prevenirati, pa stoga i javno pozivamo sve vozače, posebno mlade, da odgovornim i strpljivim ponašanjem u saobraćaju doprinesu svojoj i bezbjednosti svojih saputnika, kao i ostalih učesnika u saobraćaju”, navodi se u saopštenju.


(Mina)