09-05-2020

Od ponedjeljka moguć saobraćaj po regionima, vjerski obredi sa posebnim uslovima

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je pod potpunom kontrolom, a naša zemlja je svakim danom sve bliža kraju epidemije ocijenilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović.

Od ponedjeljka moguć saobraćaj po regionima, vjerski obredi sa posebnim uslovima | Radio Televizija Budva

NKT je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) dalo saglasnost na izmjene odgovarajućih naredbi Ministarstva zdravlja kako bi od ponedjeljka, 11. maja, bili omogućeni lični i javni prevoz unutar državnih regiona Crne Gore, postupna normalizacija rada Kliničkog centra Crne Gore i opštih i specijalnih bolnica te pružanje usluga svim pacijentima i vjerski obredi i skladu sa epidemiološkom situacijom uz zabranu javnih okupljanja.

Epidemiološki izvještaj IJZCG je pokazao je da je u Crnoj Gori u protekla 24 sata obavljeno 148 analiza i da nije bilo novih pozitivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom, dok se u istom periodu jedno lice oporavilo. U ovom trenutku je 49 aktivnih slučajeva, 267 osoba su se oporavile, a od početka infekcije ukupno je bilo 324 inficiranih osoba. Crna Gora je svakim danom sve bliža kraju epidemije. Da li ćemo u tome uspjeti, što je od ogromnog značaja za svakog građanina i za našu ekonomiju, zavisi od svih nas. Zato NKT apeluje na sve građane i društvene subjekte da za dobrobit dosljedno i odgovorno sprovode i poštuju sve važeće epidemiološke mjere.

Rasformiranje privremenih bolnica

NKT je na osnovu pozitivnog mišljenja IJZCG i procijenjene epidemiološke situacije predložilo Vladi da odmah donese odluku o početku rasformiranja privremenih bolnica i preporučilo da sva oprema bude objedinjena i uskladištena.

U skladu sa preporukom Kriznog medicinskog štaba biće u zdravstvenim ustanovama zadržano oko 150 bolesničkih kreveta za COVID pacijente.

Kretanje između naselja

Data je saglasnost za ublažavanje privremenih mjera o kretanju između naselja i putničkim motornim vozilima i javnim prevozom u putnom saobraćaju tako što je, na predlog IJZCG omogućeno kretanje unutar regiona i to:

- U Primorskom regionu između opština: Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj kao i Prijestonice Cetinje.

- U Centralnom regionu između: Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Danilovgrad, Tuzi, Nikšić, Šavnik i Plužine.

- U Sjevernom regionu između opština: Pljevlja, Žabljak, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje, Andrijevica, Petnjica i Gusinje.

U putničkom motornom vozilu ne mogu se u isto vrijeme prevoziti više od dva punoljetna lica, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Ova zabrana ne odnosi se na vozila pravnih lica kojima se vrši prevoz zaposlenih, vozila predstavnika medija i vozila koja se koriste za potrebe hitnih interventnih službi (zdravstvo, policija, vojska, vatrogasne službe i sl.).

Omogućen je i prevoz putnika u unutrašnjem pomorskom saobraćaju

Prevoznici u putnom i pomorskom saobraćaju su obavezni na primjenu mjera prevencije u skladu sa Uputstvom IJZCG i to: svi putnici moraju nositi zaštitne maske; nije dopušteno stajanje u vozilu odnosno plovilu.

Normalizacija rada zdravstvenog sistema

Data je saglasnost za početak normalizacije stanja u zdravstvenom sistemu i to:

- Klinički centar Crne Gore i opšte i specijalne bolnice i ustanove u Mreži zdravstvenog sistema obezbijediće postepenu dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente;

- Obezbijediće se da svi pacijenti tokom boravka u zdravstvenoj ustanovi nose zaštitne maske (pod uslovom da nošenje maske dozvoljava klinično stanje pacijenta i da maska ne kompromituje respiratornu funkciju pacijenta) i obezbijedi poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata;

- Na vidnom mjestu u zdravstvenoj ustanovi biće istaknuto obavještenje o propusanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa;

- Obezbijediće se sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulazu/izlazu iz zdravstvene ustanove;

- Odložiće se sprovođenje programa skrininga raka debelog crijeva, raka dojke i raka grlića materice dok traju mjere;

- U domovima zdravlja sprovodiće se mjere koje će omogućiti racionalno i efikasno korišćenje ljudskih resursa u aktuelnim epidemiološkim uslovima;

- Nastaviće rad u punktu za pacijente „sumnjive na infekciju virusom KOVID 19“ koji je otvoren u zdravstvenom objektu Tološi; i

- Obezbijediće se upućivanje i transport pacijenata na liječenje van Crne Gore, isključivo u slučajevima životne ugroženosti pacijenta.

Vjerski obredi

Uz naglašavanje činjenice da je zabrana javnih okupljanja i dalje na snazi vjerskim zajednicama je omogućeno obavljanje vjerskih službi s tim što se vjerske zajednice obavezuju da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju, na način da:

- Tokom vjerskog obreda ograniče broj lica koji se istovremeno mogu nalaziti u vjerskom objektu, tako da na deset kvadratnih metara površine vjerskog objekta može da se nalazi jedno lice, uz obavezu poštovanja međusobne fizičke distance od najmanje dva metra;

- Na ulazu/izlazu iz vjerskog objekta obezbijede korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku;

- Na ulazu u vjerski objekat na vidnom mjestu istaknu obavještenje o maksimalnom broju lica koji istovremeno mogu biti unutar vjerskog objekta;

- Lica u vjerskom objektu nose zaštitne maske, osim vjerskih službenika koji učestvuju u vršenju vjerskih obreda;

- Se na otvorenom prostoru koji pripada vjerskom objektu, može nalaziti do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra; i

- Odgovorno lice u vjerskom objektu obezbijedi dosljedno poštovanje propisanih mjera.

Sve navedene mjere na koje je NKT dalo saglasnost važe od ponedjeljka.

NKT odlučilo da predloži Vladi da zaposleni u staračkim domovima i Zavodu „Komanski most“ budu nagrađeni sa 15% povišice na zaradu kao i zaposleni u zdravstvu.