22-09-2021

Od raka oboljela 24 djeteta, dječaka duplo više

Crnoj Gori su, prema posljednjim raspoloživim podacima registra za rak, od malignih bolesti oboljela 24 djeteta i adolescenta, od čega je duplo više dječaka (66,7 odsto) u odnosu na djevojčice (33,3 odsto).

Od raka oboljela 24 djeteta, dječaka duplo više | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Najčešće dijagnoze među ovom populacijom bile su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Kako je povodom obilježavanja septembra mjeseca podizanja svijesti o malignim oboljenjima kod djece objavljeno na sajtu Instituta za javno zdravlje, od ove opake bolesti umrlo je sedmoro djece i mladih u uzrastu do 20 godina.

Institut za javno zdravlje i ove godine se uz Udruženje roditelja djece iz Crne Gore oboljele od dječijeg kancera „Fenix“ pridružio mnogim svjetskim metropolama u globalnoj kampanji „Zasvijetli zlatno“ sa ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje na rak kod djece i adolescenata kao i na probleme sa kojima se susrijeću kako bi javnost bolje razumjela bolest, a oboljela djeca lišila težine predrasuda.

Cilj je, kako su rekli, prvenstveno ka sprečavanju i suzbijanju pojave malignih bolesti kod djece, kroz ukazivanje na probleme sa kojima se oboljela djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali i mogućnostima njihovog rješavanja.

- Aktivnosti su usmjerene i ka informisanju i edukaciji stanovništva s ciljem stalnog unapređenja mjera tretmana malignih bolesti kod djece, kao i najznačajnijoj aktivnosti, koja se odnosi na obezbjeđivanje pružanja podrške oboljeloj djeci i njihovim porodicama. Čitav niz problema sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka, kao i njihove porodice, značajno utiču na tok bolesti, a osim toga i nakon izlječenja pojavljuju se brojne komplikacije oboljenja ili procesa liječenja, koje se moraju neodložno rješavati – naveli su iz Instituta.

Preporuke, kako su dodali, ukazuju da s preventivom malignih bolesti kod djece treba započeti prije začeća, usmjeravanjem ponašanja ka zdravlju, zatim u periodu trudnoće u kojem se očekuje da trudnica prati sva uputstva svojih izabranih ginekologa, da vodi računa o ishrani, primjerenoj fizičkoj aktivnosti, da ne koristi duvan, alkohol i ostale psihoaktvine supstance, generalno da prati savjete profesionalaca kako bi izbjegla sve potencijalne rizike nastanka i komplikacija bolesti kod svog potomstva.