21-06-2022

Od sinoć tiše u Starom gradu: Narednih dana bez basova i prekomjerene buke

U cilju rješavanja prekomjernog nivoa buke koja dolazi iz ugostiteljskih objekata i otvorenih terasa u Starom gradu juče je na zajedničkoj sjednici, koja je održana sa predsjednikom Opštine Budva Markom Carevićem, postignut dogovor da se u narednih sedam dana ukine korištenje Bassa ili subwoofer zvučnika koji služe za emitovanje niske frekvencije zvuka.


Foto: Nikola Gegović (@gegovic_)

Problem buke u Starom gradu je toliko eskalirao da onemogućava normalan i dostjanstven život građana Starog Grada, Gospoštine i drugih djelova Budve, istakli su predstavnici mjesnih zajednica u predlogu interventnih kratorokočnih mjera u pokušaju rješavanja problema prekomjerne buke koja dolazi iz ugostiteljskih objekata i otvorenih terasa u Starom gradu, koji su dostavili predsjedniku Careviću.

Kako su istakli, ovaj dugogodišnji problem ima izuzetno loš uticaj na imidž Budve kao eminentne turističke destinacije zbog čega brojni hotelijeri i izdavaoci smještaja imaju problem u poslovanju i materijalnu štetu.

Zakonska regulativa nedvosmislena i jasna

Nakon iscrpne i konstruktivne diskusije u pravcu iznalaženja rješenja povodom prekomjernog nivoa buke, takođe je konstatovano
da je Zakonska regulativa nedvosmislena i jasna.

"Ona predstavlja kvalitetnu osnovu da se ovaj problem trajno i kvalitetno riješi. Primjene zakonske regulative do sad u praksi nije bila moguća zbog limitiranih kapaciteta Komunalne Inspekcije/Policije. Zbog toga će svi učesnici u ovoj raspravi da probaju da daju konstruktivni doprinos kako na najefikasniji način sprovesti zakon u djelo a da to bude uz maksimalne benefite i najmanju moguću štetu po građane i privredu", navodi se u predlogu.

Bez korištenja basova u ugostiteljskim objektima

Kako su istakli, predložena je mjera da se u narednih 7 (sedam) dana, počev od 20. juna, u svim ugostiteljskim objektima ukine korištenje Bass i/ili subwoofer zvučnika koji služe za emitovanje niske frekvencije zvuka.



"Predloženo je da tokom narednih sedam dana, počev juče, Komunalna policija uz prisustvo predstavnika mjesnih zajednica u večernim časovima (22.30-01h) obiđe problematične lokacije u MZ Stari grad i njegovoj kontakt zoni (od Hotela Budva do Hotela Avala) kao i lokaliteta na Slovenskoj plaži. Inicijativa je na predstavnicima Komunalne policije koji treba da pozovu predstavnike MZ u taj obilazak. Predloženo je da Komunalno inspekcija/policija do sledećeg sastanka ustanovi koji sve lokali (koji emituju povišeni nivo buke iz akustičnih uređaja) imaju zakonom propisan limitator jačine zvuka i Izvještaj ovlašćene institucije koji nije stariji od šest mjeseci kako to propisuje zakon. O ovim zaključcima je bitno obavijestiti sve ugostitelje da bi mogli da primjene ove privermene mjere u najkraćem roku", naveli su predstavnici mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”.

Čelebić: Aktivnosti na suzbijanju buke biće pojačane

Načelnik Komunalne policije i inspekcije, Darko Čelebić kazao je u izjavi za naš portal da je dogovoreno da aktivnosti na suzbijanju buke budu pojačane.

"Radiće se u mješovitim timovima, da budemo na usluzi kako ugostiteljima tako i građanima, da se nađe neko rješenje, da se narednih dana uklone basovi pa da vidimo da li će to bolje funkcionisati bez njih, i da se do krajnjih granica sporvedu mjere vezano za limitatore.

Vučković: Očekujemo da se dogovor u potpunosti poštuje

Luka Vučković, član Savjeta MZ “Stari grad” nada se, kako ističe,
zajedničkom rješenju za dobrobit prvo građana koji imaju pravo na miran i dostojanstven život.

"Očekujemo da se dogovor u potpunosti poštuje. Zaključak sastanka je da se basevi u potpunosti eliminišu i na taj način dobijemo mogućnost za dogovor", kazao je on za portal RTV Budva.

Na jučerašnjo sjednici su, osim predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i predstavnika Savjeta mjesnih zajednica Stari grad, Gospoština i Potkošljun, pristustvovali predstavnici Komunalne policije, Udruženja ugostitelja Budve, Udruženja izdavaoca privatnog smještaja, hotelskog preduzeća Dukley hotels doo, Hotela Majestic, Boutique Hotela Vissi d’Arte, kao i predstavnici ugostiteljksih lokala kod kojih je u prethodnom periodu/godina registrovan prekomjeran nivo buke (Jeff, El Greco, El Mundo, Perla, Ambijente, Papilon, Casper, Cosmopolitan, Kuća Pub….). Takođe, sasatanku je prisustvovao i veliki broj građana Starog grada i Gospoštine.


D.B.