12-05-2022

Odgađanje lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje

Odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela kada su donesene prvobitne odluke o raspisivanju izbora, saopštila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).


Foto: Arhiva

Iz ASK-a su kazali da su se, povodom odluka predsjednika Crne Gore o izmjenama odluka o raspisivanju lokalnih izbora, kod obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja pojavile nedoumice o statusu njihovih obaveza.

Kako su naveli, shodno članu 2 Zakona, izborna kampanja traje od dana raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata.

„Na osnovu toga, Agencija obavještava da odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela datumima kada su donesene prvobitne odluke, odnosno 12. marta, 2, 6, 13. i 20. aprila, kao i 4. maja“, precizirali su iz ASK-a.

To, kako su naglasili, znači da i dalje važe obaveze, zabrane i ograničenja za organe vlasti, odnosno obaveze i zabrane za političke subjekte koji će učestvovati na izborima.

(Mina)