15-05-2014

Održan 22. Međunarodni znanstveno-stručni kongres u Opatiji

Direktor Akademije znanja mr Miško Rađenović, direktor Fakulteta za biznis i turizam prof. Rade Ratković, prof. Ivo Županović i doktorant na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo "Mediteran" Iva Bulatović, na poziv Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, učestvovali su na 22. Međunarodnom znanstveno-stručnom kongresu "Turizam i hotelska industrija 2014", koji se održavao od 9. do 11. maja.

Održan 22. Međunarodni znanstveno-stručni kongres u Opatiji | Radio Televizija Budva

Kongres je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a učesnike skupa pozdravili su i pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Direktor Akademije znanja mr Miško Rađenović održao je predavanje na temu "Development model of the fine dining restaurant", prof. Rade Ratković i doktorant Iva Bulatović na temu "Sustainable development of tourism in the Skadar lake zone", a prof. Ivo Županović izlagao je na temu "Specifics of tourism system as a basis for zield management implementation".

Otvarajući kongres, predsjednik Josipović je istakao važnost turizma i ugostiteljstva, navodeći kako ostvaruju ozbiljan di BDP-a. Naglasio je da turizam zavisi i od mnogih drugih sektora, tako da su sve grane djelovanja u vladi povezane sa turizmom i ugostiteljstvom.
Među nepovoljnim okolnostima u hrvatskim područjima naveo je problem sa turističkim zemljištem, napominjući kako je to ogroman problem koji koči razvoj, te je vrijeme da se taj problem konačno riješi.
Problem je i neusklađena regulativa zbog koje se izdavanje mnogih dozvola, među kojima su i građevinske, predugo čeka, rekao je predjsednik Josipović.

Na 22. kongresu, koji se organizuje svake druge godine, na temu trendova u turizmu i hotelskoj industriji učestvuje oko 300 učesnika iz 15 zemalja, koji su izložili 64 rada.